Menn dominerer elitekonferanse

Av 31 talere på konferansen om utvikling og muligheter i Arktis, er det kun én kvinne som får slippe til.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap)

Jonas Gahr Støre er én av de mange mannlige talerne på konferansen.

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

For femte gang startet konferansen «Arctic Frontier» i Tromsø på søndag, og over seks dager skal mulighetene og utviklingen i Arktis diskuteres.

Men når potensialet for nordområdene skal meddeles for de rundt 1000 deltakerne, blir budskapet nesten utelukkende forkynt av bassrøster.

Engasjerte, dyktige kvinner blir usynliggjort.

Gunn Britt Retter

To utenriksministre, en statssekretær, guvernører, direktører og admiraler danner et internasjonalt topplag bestående av menn. Av de 31 talerne på konferansen er det bare én kvinne.

Gunn Britt Retter

Gunn Britt Retter er talskvinne for protesten.

Foto: NRK

Det er for dårlig mener en gruppe på 43 kvinner som spør om det er smart å utvikle nordområdepolitikken til en herreavdeling.

Herreavdeling

– Vi ønskes en nordområdedebatt der kvinner synes, høres og tas på alvor. Nå definerer menn programmene og hvem som er relevante talere. Engasjerte, dyktige kvinner blir usynliggjort, sier Gunn Britt Retter.

Pia Svensgaard

Pia Svensgård støtter ikke protesten fra sine medsøstre.

Foto: Jon Are Nilsen / NRK

Retter er talskvinne for en gruppe på 43 kvinner fra forskning, kunst og næringsliv som har laget et opprop hvor de kritiserer konferansen som løfter fram menns ideer og analyser.

– Vi synes det er et demokratisk problem at det enda en gang er det en konferanse om nordområdene hvor kvinner er underrepresentert på programmet.

Retter sitter i styringsgruppen i Arctic Frontier, og hevder at hun ikke blir hørt når hun forslår kvinner.

De kvinnene som er spurt er i følger Retter bedt om å bidra på temaer som er typisk for menn - og nettopp det skal være en av årsakene til at kun én kvinne deltar på årets konferanse.

Får støtte fra Støre

Og kvinnefronten får også støtte fra mannlig hold, av utenriksminister Jonas Gahr Støre.

– Jeg møter som utenriksminister og jeg er mann, men når man lager et program over flere dager så bør det være mulig å favne bredere. Jeg synes kritikken er betimelig, og jeg gjør den samme kommentaren i min innledning fra talerstolen, sier Støre.

Utenriksminister Jonas gahr Støre sier på Utenriksdepartementet sine nettsider at "Arctic Frontiers er en viktig internasjonal arena rettet mot å fremme åpen og uavhengig dialog om bærekraftig utvikling i Arktis".

Støre tror at årets kvinneopprop kommer til å påvirke neste års konferanse om nordområdene i Tromsø.

– Jeg tror at det budskapet vil bli forstått og at vi kommer til å se en annen sammensetning senere år. Det er helt naturlig.

Pia går imot

En som ikke deler kritikken om den mannlige dominansen er et kvinnelig styremedlem i Arctic Frontier, Pia Svensgård.

– Det er jo å diskriminerer kvinner å si at man skal velge kvinnetema for å få kvinner inn på en konferanse. Jeg mener at da diskvalifiserer kvinner seg selv, og det er et større problem.

Irene Lange Nordahl er stortingspolitiker for Senterpartiet i Troms. Hun sier at et titalls kvinnelige innledere er spurt, deriblant flere fiskeriministere fra flere land - men at de takket nei.

Nordahl takket nei til å være med på oppropet fordi hun følte det ble for «enkelt», og mener at Retter kunne tatt saken i egne hender.

- Hun kune gjort noe med det selv for å få flere kvinner, sier Nordahl.