Mener Storskog-hemmelighold er i strid med loven

Medienestor og tidligere generalsekretær i Norsk redaktørforening Nils E. Øy mener Politidirektoratet holder tilbake den omstride Storskog-rapporten i strid med loven.

NORWAY-RUSSIA-EUROPE-MIGRANTS-REFUGEES

Spesialrådgiver i Norsk Presseforbund Nils E. Øy mener Politidirektoratet har en underlig oppførsel. Han ser ikke hvordan de kan nekte å utlevere Storskog-rapporten.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Nils Øy

Spesialrådgiver i Norsk Presseforbund Nils E. Øy.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

– At rapporten holdes tilbake er etter mitt skjønn helt i strid merinnsynsretten i Offentleglova. Fordi å unnta den med paragraf 14, som dreier seg om dokumenter til intern bruk, ikke gjelder dersom dokumentene er sendt ut av organet. Og dette dokumentet har vært sendt ut tidligere, sier Nils E. Øy etter å ha blitt kjent med at NRK fikk avslag på innsyn i rapporten med begrunnelsen at det er organinternt.

Ville «teste russisk side»

I april ble et utkast til en evalueringsrapport om asylkaoset på Storskog kjent. Der kom det blant annet frem at direktoratet brukte over én måned på å forstå alvoret på den norsk-russiske grensen.

Det kom også frem at justisminister Anders Anundsen beordret retur av asylsøkere som politiet visste Russland ikke ville ta imot – for å statuere et eksempel.

Det fikk den russiske ambassaden i Oslo til å reagere kraftig.

– Og når man i tillegg sier at det ikke er noe hemmelig i dette dokumentet så er det ikke hjemmel i loven til å unnta det, sier Øy som i dag jobber som spesialrådgiver i Norsk Presseforbund.

Vil likevel offentliggjøre, men ikke ennå

Før helga sa seksjonsleder Jan Eirik Thomassen i Politidirektoratet at ledergruppa hadde besluttet at kun utdrag av rapporten skulle offentliggjøres i forbindelse med en helhetlig presentasjon.

Men denne uka tok Thomassen kontakt med NRK og fortalte at det hele var en misforståelse.

– Jeg hadde misforstått og tar på meg skylden for det. Den skal offentliggjøres, alt skal ut. Det er ikke noen tanke om hemmelighold, men den vil ikke bli offentliggjort før vår presentasjon av politiets helhetlige innsats, sier Thomassen.

Seksjonslederen sa før helga at denne presentasjonen skulle komme i september, men nå er det uklart når dette blir.

– Nærmest latterlig

Nils Øy mener det ikke er en grei praksis Politidirektoratet legger seg på.

Storskog-rapporten har tidligere vært sendt til blant annet Sør-Varanger kommune. Om Politidirektoratet har ønsket å utsette et innsyn måtte direktoratet ha brukt en annen bestemmelse i loven, mener Øy.

– Dessuten har de neppe hjemmel i den bestemmelsen for å utsette innsyn, sier Øy.

Jan Eirik Thomassen

Jan Eirik Thomassen i POD sier han hadde misforstått. Storskog-rapporten skal offentliggjøres, men ikke nå.

Foto: Olav Døvik

– Dette dokumentet er spredt til en del andre myndigheter og instanser. Så hvorfor man skal holde dette tilbake nå er fullstendig uforståelig. Den måten Politidirektoratet opptrer på for å ikke gi innsyn her er nærmest latterlig, sier Øy.

Thomassen i POD ønsker ikke å kommentere utspillet fra Øy.