Mener politiet ikke fulgte retningslinjer som kunne avverget dobbeltdrap

Politiet i Finnmark kan ha vist grov uforstand i tjenesten da de ikke vurderte risikoen for ytterligere vold da drepte Pimsiri Songngam oppsøkte politistasjonen i Kirkenes sist uke, mener leder for Krisesentersekretariatet.

Minnestund

Pimsiri Songngam (37) og hennes tolv år gamle sønn ble drept i Kirkenes natt til mandag. Politiet jobber ut ifra en teori om at ektemannen skal ha skutt kvinnen og hennes sønn, for så å ha forsøkt å skade seg selv.

Foto: Ida Karine Gullvik / NRK

Alle landets politidistrikter skal ha tatt i bruk et analyseverktøy som skal gjøre dem i bedre stand til å vurdere risikoen for ytterligere vold. Men politiet tok ikke i bruk SARA, Spousal Assault Risk Assessment Guide, da den 37 år gamle kvinnen oppsøkte dem, sier påtaleansvarlig for Finnmark politidistrikt Morten Daae.

Tove Smaadahl

Tove Smaadahl som er daglig leder ved Krisesentersekretariatet sier at et flertall av kvinner som kommer til krisesentrene har minoritetsbakgrunn, et snevert nettverk og er ofte usikre på hva som kvalifiseres som vold i Norge.

Foto: Eirik Tufteland Kroken

– Nå brukes det ikke i alle tilfeller hvor folk tar kontakt med oss. Vi oppfatter at henvendelsen i utgangspunktet gjaldt andre ting, slik at i dette tilfelle ble ikke verktøyet brukt.

– Dersom politiet ikke tok i bruk SARA-verktøyet og heller ikke gikk videre med saken i form av en anmeldelse, er det tjenesteforsømmelse. Grov uforstand i tjenesten, sier Tove Smaadahl.

Hun er daglig leder ved Krisesentersekretariatet og har jobbet med vold mot kvinner og vold i nære relasjoner i nærmere tretti år.

Morten Daae, hammerfest

Morten Daae sier de skal se på om de kunne håndtert saken annerledes.

Foto: NRK

Morten Daae sier kvinnen fortalte politiet at hun hadde plass ved krisesenteret fra tirsdag denne uken. Dette fikk politiet bekreftet av krisesenteret.

– Dette var ikke nok til at dere tok i bruk SARA-verktøyet?

– At en person har plass ved et krisesenter i forbindelse med et samlivsbrudd er ikke nødvendigvis det samme som at man må bruke verktøyet, sier Daae.

Lys og blomster utenfor leilighet

Flere i Kirkenes har tent lys og lagt ned blomster utenfor huset der moren og sønnen ble drept natt til mandag.

Foto: Ida Karine Gullvik / NRK

Dette vet vi om drapet på Pimsiri og Petchngam

Gjennomgår kontakten med politiet

Morten Daae sier at også de har tatt i bruk SARA, og at i utgangspunktet skal alle være kjent med at de har et verktøy de kan bruke. Så må man vurdere om det er riktig å bruke det i de forskjellig tilfellene som dukker opp.

– Når en kvinne kommer til politiet er det svært viktig at de har gode metoder for spørre om vold. Politiet i Kirkenes visste at kvinnen hadde vært i kontakt med krisesenteret. Da burde varsellampene ha blinket, sier Tove Smaadahl til NRK.

Politiet skal se på om de kunne ha gjort ting annerledes da kvinnen oppsøkte dem i forrige uke sier påtaleleder i Finnmark politidistrikt, Morten Daae.

Smaadahl forteller at mange kvinner som kommer til hjelpeapparatet blir møtt med spørsmålet «Slår han?» og svarer «Nei, han slår aldri». Da må man ha oppfølgingsspørsmål, fastslår Smaadahl.

– Det har vært stor fokus på dette de senere årene og politiet har fått kurs og verktøy for å oppdage psykisk vold. Hvis man ikke tar det på alvor kan det ende med tragedie slik som i Kirkenes. Det må vi forebygge.

– Hun ønsket seg bare ut av ekteskapet

Samler inn penger til begravelse i Thailand