Hopp til innhold

Russland-forsker: – Pågripelse er et symptom på et større problem

Både Russland-forsker og daglig leder i Barentssekretariatet mener spionsiktelsen av en russer i Oslo viser at forholdet mellom Russland og Vesten er svært anspent.

Lars Rowe

Russland-forsker Lars Rowe kaller det dårlige forholdet Vesten har til Russland en sykdom.

Foto: Christian Lura / NRK

I helgen ble den russiske tjenestemannen Mikhail Botsjkarjov (51) pågrepet og siktet for spionasje, etter mistenkelig oppførsel under et seminar på Stortinget.

– Denne og liknende hendelser er ikke årsaken til det dårlig forhold mellom Russland og Norge, men et symptom på at det allerede er ille, sier Russland-forsker Lars Rowe ved Fridtjof Nansens Institutt.

Rowe sier relasjonen mellom Russland og Vesten har blitt mer anspent etter at Russland i 2014 annekterte Krim halvøya.

– Vi ser at slike hendelser oppstår hyppigere etter 2014, og det her er bare en omdirigering i den stadig negative utviklingen, sier Rowe.

Han viser også til Frode Berg som for snart et år siden ble fengslet og siktet for spionasje i Russland. Nå håper Frode Bergs russiske advokat at spionsiktelsen i Norge øker sjansen for at Berg kan bli utlevert fra Russland.

Lars Georg Fordal

Lars Georg Fordal er daglig leder i Barentssekretariatet som har eksistert i 25 år.

Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

Påvirker ikke samarbeidet i nord

Daglig leder i Barentssekretariatet, Lars Georg Fordal, har jobbet mange år med norsk-russisk samarbeid på regionalt nivå.

– Vi ser at det ikke er så enkelt å samarbeide på nasjonalt nivå. Det er dårlig stemning mellom Norge og Russland, sier Fordal.

Barentssekretariatet har eksistert i over 20 år og arbeider for samarbeid mellom Norge og Russland. Fordal forteller at samarbeidet fortsatt fungerer godt. Frode Berg-saken og nå spionsiktelse av en Mikhail Botsjkarjov vil ikke påvirke arbeidet som gjøres i Barentssekretariatet, hevder han:

– Nei! Jeg blir svært overrasket hvis det her skal få noen konsekvenser for Barents-samarbeidet. Det her har ingenting med oss å gjøre, så vi skal fortsette som før, sier han.

Fordal tror det norsk-russiske samarbeidet i Barentssekretariatet kan være et godt utgangspunkt for å skape en bedre relasjon på et nasjonalt plan.

– Kanskje kan den dialogen som foregår her, gjøre det enklere å snakke om de store og vanskelige tingene. For det er helt klart behov for, sier han.

Øystein Hansen

Øystein Hansen forteller at støttegruppa i fjor var redd pågripelsen av Berg ville påvirke det såkalte folk-til-folk-samarbeidet i nord.

Foto: Privat

Tror pågripelse kan påvirke Frode Berg-siktelsen

Talsperson for støttegruppa for Frode Berg, Øystein Hansen, er redd spionsiktelsen i verste fall kan gjøre forholdet mellom Norge og Russland enda verre.

– Det kan gjøre det vanskeligere å få hjem Frode Berg, sier han.

Hansen er likevel optimistisk og tror, slik som den russiske advokaten til Berg, at denne hendelsen vil gagne den tidligere grenseinspektøren.

– Vi håper på det beste, men vi er forsiktige optimister, sier han.

Til nå har støttegruppa for Frode Berg samlet inn litt over 100.000 kroner. Pengene går til juridisk bistand og velferdstiltak i fengselet.