Mener Nordlys-leder om islam går for langt

Terroren i Europa har i høyeste grad noe med islam å gjøre, skriver Nord-Norges største avis i en lederartikkel. – De går for langt, sier terroranalytiker.

Atle Mesøy

GÅR FOR LANGT: Atle Mesøy ser forbindelse mellom terror og islam, men mener Nordlys ikke får med hele bildet.

Foto: Camilla Wernersen / NRK

TOPSHOT-BRITAIN-ATTACK

SORG: Sørgende har lagt ned sin hilsen etter terroren i Manchester mandag.

Foto: BEN STANSALL / AFP

«Det er en uansvarlig fortielse av våre politiske ledere å ikke være tydelig på at den politiske ideologien som dreper barn og unge i Europa i dag, i høyeste grad har noe med islam å gjøre.»

Det skriver Nordlys i en lederartikkel i kjølvann av det brutale bombeangrepet i Manchester mandag.

– Går for langt

Atle Mesøy, terroranalytiker ved U-Turn, mener bildet Nordlys presenterer kan nyanseres:

– Jeg synes de går for langt, sier han.

– Ja, det er en forbindelse mellom terror og islam. men det er viktig å få med at det er en ekstrem tolkning som disse gruppene gjør, som er en slags pervertering av islam der kun vers om hellig krig trekkes ut, og terroristene kun velger å bruke de mest ekstreme ideologene innen dette.

Mesøy kjenner heller ikke til at noen muslimske majoritetsland har grunnlovsfestet noen radikale ideologier terrorister benytter – og understreker:

skjalg fjellheim

MÅ IKKE BORTFORKLARES: Skjalg Fjellheim, politisk redaktør i Nordlys, mener at adressen til terroristers ideverden ikke må bortforklares.

Foto: Privat

– Dette er en form for islam som omtrent 95 prosent av den muslimske befolkningen i Europa ikke kjenner seg igjen i, sier han.

Dette skremmer imidlertid politisk redaktør i Nordlys Skjalg Fjellheim, som skrev lederartikkelen:

– Dersom det stemmer at hele fem prosent av Europas muslimer vedkjenner seg den politiske ideologien bak terroren, da står Europa overfor et alvorlig problem, sier han.

Mesøy viser til den nederlandske forskeren Axel Schmidt ved Universitetet i Leiden for utypende tall på hvor stor sympati terrorister har blant muslimer i Europa. Schmidt har ikke svart på NRKs henvendelser.

Fjellheim mener det er åpenbart at det finnes et ideologisk, politisk og idemessig utgangspunkt for terroren i Europa:

Anne Stenersen

EN KAMP: Anne Stenersen ved FFI sier at det pågår en kamp om islam.

– Dette dreier seg ikke om enslige unge menn som flyr rundt og sprenger barn unge i lufta under konserter. De henter sine ideer fra et sted, og denne ideverden kommer fra salafismen som er en ganske stor den av sunniislam. Dette må vi ikke bortforklare, sier han.

– Kamp om islam

Thomas Hegghammer, som Nordlys trekker frem i sin artikkel, skriver i en SMS til NRK at muslimske kommentatorer har påpekt at jihadisme har en sammenheng med islam.

Anne Stenersen, doktorgradstipendiat ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), sier at det åpenbart er delte meninger om islam har noe med terror å gjøre:

– Det kommer helt an på hva man legger i islam og hva man legger i terrorisme. På den ene side vil terroristene selv hevdet de i høyeste grad handler på vegne av islam, men så har man veldig mange muslimer som tar helt avstand fra det terroristene gjør. Så dette er egentlig en kamp om hva islam er for noe.