Hopp til innhold

Mener man må fronte det eksotiske Nord-Norge

Reiselivsgründer mener kritikken om at man ikke skal fronte det eksotiske nord faller på sin egen urimelighet.

Johnny Trasti, kokk og reiselivsgründer hos Trasti og Trine.

Johnny Trasti, kokk og reiselivsgründer hos Trasti og Trine.

Foto: Hanne Larsen / NRK

– Det var jo litt artig at det skulle komme kritikk på noe slikt. Det er ikke sikkert de som kritiserer har vært utenfor asfaltjungelen i hele sitt liv. De har i alle fall ikke sittet rundt et bål og kjent energien som oppstår der, sier Johnny Trasti.

Gründeren stilte sin prisbelønnede reiselivsbedrift Trasti og Trine til disposisjon, da regjeringa la frem Nordområdemeldinga i Alta fredag.

Noe som ikke gikk upåaktet hen.

For det å plassere utenriksminister Ine Eriksen Søreide på reinskinn rundt et bål falt ikke i god jord, verken hos SVs stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes, eller redaktør i High North News, Arne O. Holm.

Utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide ved fremlegging av nordområdemeldinga

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide satt på et reinskinn under fremleggingen av Nordområdemeldinga. Det falt ikke i smak hos alle.

Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg / NRK

– Her får vi Oluf-lua tredd langt nedover ørene. Jeg trodde vi var ferdig med denne formen for eksotifisering av Nord- Norge, men den lever altså i beste velgående, sa Knag Fylkesnes.

Men nå møter han og de andre kritikerne på ekte nordnorsk kvist.

Torgeir Knag Fylkesnes

Torgeir Knag Fylkesnes (SV) synes settingen rundt fremleggingen av Nordområdemeldinga var pinlig.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

– Aldri vært utenfor asfaltkanten

Blant annet fra bedriftsleder Trasti i Alta, som var vertskap under det prominente regjeringsbesøket.

Og han er ikke sur.

Selv om kritikerne mener at stedet hans representerer det myteomspunne Nord-Norge. Eller for å sitere Knag Fylkesnes: «Et sted der ingen kunne tru, at nokon kunne bu.»

–Jeg tar ikke dette personlig. Vi lever av det eksotiske. Folk kommer fra hele verden for nettopp det, sier gründeren.

– Ønsker å være en eksotisk utpost

– Vi kan ikke gå rundt og skjemmes av det stedet vi bor på, og samtidig forvente at andre skal synes det er attraktivt, sier Kristen Albert Ellingsen, dosent i reiseliv ved Norges arktiske universitet og Høyre-politiker i Troms og Finnmark fylkeskommune.

Kristen Albert Ellingsen

Kristen Albert Ellingsen (H) mener det ville være feil å ikke fremheve det unike i nord, når man først hadde tatt turen til Finnmark.

Foto: Jo Hermstad Tronsen / NRK

– Så det forsterker ikke inntrykket av at Nord-Norge er en fjern og eksotisk utpost, hvor dette er det eneste man har å tilby?

– Det er jo en eksotisk utpost vi ønsker å være. Det samiske, naturen og kulturen. Det å mene at vi skal nedtone dette, blir helt feil.

Hvis det er noen som gir et negativt bilde av Nord-Norge etter dette, så er det ikke regjeringen, men Knag Fylkesnes, mener Ellingsen.

– Jeg synes det er et stort paradoks at politikere går ut og nedsnakker regionen på denne måten, sier han.

God reklame

Bedriftseier Johnny Trasti mener flere politikere kunne tjent på å gå ut av boksen når de skal legge frem sine politiske budskap.

– Jeg synes det er fantastisk at de legger sine møter utenfor Akersgata. De fleste har vel sett en blå vegg med fire regjeringsmedlemmer foran.

Trasti leverer arktiske opplevelser som hundekjøring, lokale matopplevelser og nordlysturer. Han kan ikke annet enn å gni seg litt ekstra i hendene etter oppstyret som bålkosen med regjeringa har medført.

– Det er ufattelig mange som har kommentert dette og vi har fått masse positive tilbakemeldinger. Så for oss er det god reklame.

– Og kanskje er det flere som har sett meldinga, nå som den er presentert utenfor urbane strøk, sier han.

Høyre-politiker Kristen Albert Ellingsen er også styremedlem i reiselivsbedriften Trasti og Trine.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark