Hopp til innhold

Alexander får ikke tilbake tilbudet om personlig assistent

Funksjonshemmede Alexander Sandvik Isaksen i Harstad fortviler etter å ha tapt mot kommunen i tingretten.

Funksjonshemmede Alexander Isaksen i Harstad fortviler etter å ha tapt mot kommunen i tingretten.Harstad kommune trenger ikke å gi tilbud om personlig assistent.

Funksjonshemmede Alexander Sandvik Isaksen fortviler over å ha mistet sitt tilbud. Foto: Nils Mehren.

Harstad kommune trenger ikke å gi Alexander tilbud om personlig assistent fram til saken er behandlet på nytt. Det har Trondenes tingrett bestemt i dag.

Kommunen vedtok i sommer å ta fra Alexander assistenten, og i stedet har han tilbud om hjemmehjelp.

– Jeg har ikke ord. Jeg vet ikke hva jeg gjør nå, sier Isaksen til NRK.

Styrte hverdagen selv

I sju år har Alexander kunnet nyte godt av ordningen med Brukerstyrt personlig assistanse, BPA, som betyr at han selv har kunnet styrt hverdagen.

Men i oktober i fjor var det slutt. Harstad kommune mente mor og verge, Arda Isaksen, ikke dokumenterte godt nok hvordan ordningen ble administrert. Kommunen ga heller et tilbud om en utvidet hjemmetjeneste, noe Alexander ikke vil ha.

– Vi hadde funnet en ordning som funker, og så vil ikke kommunen ha den, sier den fortvilede 32-åringen.

Skuffet over avgjørelsen

Jens Petter Gitlesen

Leder i Norsk forbund for utviklinghemmede, Jens Petter Gitlesen er skuffet over dommen i Trondenes tingrett.

Foto: NRK

Med støtte fra Norsk forbund for utviklingshemmede, havnet saken i retten. Kravet var at Alexander skulle få tibake tilbudet om BPA inntil fylkesmannen behandlet klagen på kommunens vedtak.

– Vi ser to muligheter. Enten så må vi anke dommen, eller så må vi presse på, for å få Harstad kommune til å fatte et lovlig vedtak om brukerstyrt personlig assistanse, sier en skuffet Jens Petter Gitlesen, som er leder av Norsk forbund for utviklinghemmede.

– Ikke et fritt liv

Retten mener tilbudet Alexander har fått av kommunen, med en utvdidet hjemmetjeneste er godt nok. Mor og verge, Arda Isaksen, er ikke enig:

– Men det er jo ikke et fritt liv. Og brukermedvirkning er det ikke. Hvis Alexander skal sitte hjemme fire ganger for dagen og vente på medisinen og helsepersonell, så vil jo ikke gutten få leve et fritt liv., sier Isaksen.

Harstad kommune sier gjennom sin advokat Frode Lauareid, at de er fornøyd med tingrettens beslutning.