Hopp til innhold

Beskylder Hammerfest Høyre for å drive valgkamp mot reindrifta

Sametingspresidenten møtte Høyres ordførerkandidat til debatt om rein-konflikten i Hammerfest.

Sametingspresident Silje Karine Muotka (NSR) på Arendalsuka.

Sametingspresident Silje Karine Muotka mener det politiske miljøet i Hammerfest har tradisjon for å bruke reinkonflikt i byen som valgkamp.

Foto: Lena Marja Myrskog

– Jeg opplever at Høyre benytter denne konflikten for å mobilisere velgere i lokalvalgkampen. Det synes jeg er trist.

Sametingspresident Silje Muotka (NSR) mener Høyre i Hammerfest har anmeldt reindrifta i Hammerfest kommune, for å drive valgkamp.

Les også Hammerfest: Har anmeldt by-reinsdyr

Rein i boligstrøk i Hammerfest

Det kom frem under onsdagens Dagsnytt18-sending.

Terje Rogde, ordførerkandidat for Hammerfest Høyre, leverte tidligere i august en anmeldelse av reinbeitedistriktet på Kvaløya, etter det partiet mener er manglende tilsyn av reinsdyr i Hammerfest.

Terje Rogde, ordførerkandidat for Hammerfest Høyre.

Terje Rogde, er ordførerkandidat for Hammerfest Høyre og leverte selv anmeldelsen av reinbeitedistriktet med NRK til stede.

Foto: Allan Klo / NRK

Gikk til anmeldelse

I anmeldelsen skriver partiet at de mener dyrene blir utsatt for unødig påkjenning, og at de nærmest har vært overlatt til seg selv denne sommeren

– Det er trist at vi har en statsforvalter som tilsynelatende ikke tar dette seriøst, sa ordførerkandidat for Høyre i Hammerfest Terje Rogde til NRK.

Silje Muotka mener problemet med reinsdyrene har oppstått på grunn av grep politikerne i Hammerfest selv står bak.

– Det har vært godt kjent ar reindriftas beiteareal er redusert etter store inngrep i beiteområdene rundt byen. Dette presser reindrifta hardt, sa Muotka under debatten på NRK.

Les også Lei av å gjete byreinen alene

Alf E. Jakobsen styrer i Hammerfest

– Vi er invadert av rein

– Grunnen til at vi som politikere går til anmeldelse er fordi saken er alvorlig for våre innbyggere. De får hagene sine ødelagt av beitende rein, sa Rogde under debatten.

Derfor mener han det er på sin plass å anmelde reinbeitedistriktet.

– Vi er invadert av rein, og har vært det i mange år. Vi har prøvd å få en dialog om dette i lang tid, det har ikke ført frem.

Mener anmeldelsen er valgkamp

Silje Muotka er klar på at anmeldelsen er politisk motivert. Hun mener det er tradisjon i Hammerfest, fra det politiske miljøet, å drive valgkamp på bekostning av reinbeitedistriktet.

Under valgkampen i 2011, rykket daværende Hammerfest-ordfører Alf E Jakobsen ut – og krevde all reinsdyr fjernet fra områdene rundt Hammerfest.

– Hvis det var slik at denne anmeldelsen ikke var politisk motivert ville det ikke blitt sendt ut pressemeldinger samtidig. I stede burde man forsøkt å løse saken på minnelig vis, sa Moutka under debatten.

Les også Reineier: – Dette vil frarøve oss livsgrunnlaget

Rein og Sara2

– Gisler i vår egen by

Høyres ordførerkandidat avviser at anmeldelsen er knyttet til partiets valgkamp.

– Dette er kjent retorikk fra Sametingspresidenten. Dette er en næringsutøver, som ikke har lov å ha rein på innmark, sa Gode.

Han mener konsekvensene for Hammerfestingene er store.

– Vi er blitt gisler i vår egen by, sa Rogde.

Moutka mener anmeldelsen fra Hammerfest Høyre kan bidra til å eskalere konflikten mellom Hammerfests innbyggere og reineierne.

– Det har en uheldig effekt når man gjør slike konflikter til valgkampsak. Det er uhyre sjeldent at politiske grupper går til anmeldelse mot en hel næring, sa hun.