Hopp til innhold

Mener et lite politidistrikt er en fordel

Suksessen i etterforskningen av overgrepsbilder er et argument mot å slå sammen Øst-Finnmark med andre politidistrikter, mener politiinspektør.

Laila Søndrol øst-finnmark politidistrikt

Påtaleansvarlig i Øst-Finnmark politidistrikt Laila Søndrol mener de gjorde rett da de en stund prioriterte bort andre saker for å få etterforsket overgrepssakene.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

Øst-Finnmark politidistrikt sin suksess med å etterforske overgrepsbilde-sakene etter «Operation Share» trekkes nå inn i diskusjonen om fremtidens politistruktur.

I den nye politireformen vil man slå sammen politidistrikter for å gjøre de større og mer slagkraftige.

Men politiinspektør Laila Søndrol mener Øst-Finnmark har kunne prioritere disse sakene nettopp fordi politidistriktet er lite.

– I en periode så la vi vekk en del andre saker for å prioritere "Operation Share" sakene, sier Søndrol.

Oslo har bare henlagt

Fredag presenterte Øst-Finnmark politidistrikt resultatene etter "Operations Share", aksjonen som har avdekket besittelse av overgrepsbilder av barn i hele landet.

Mens landets største politidistrikt, Oslo, foreløpig har henlagt en av sine seks saker, har Øst-Finnmark etterforsket ferdig alle sine fem. I tre av sakene er personer dømt for forholdene, og de to siste skal opp i retten i løpet av den neste månedene.

Politiinspektør Laila Søndrol er ikke i tvil om at størrelsen på politidistriktene i disse sakene har vært en fordel.

– Jeg tror den nærheten man har til politimesteren som styrer ressursene gjør at det kanskje er lettere i et lite distrikt som vårt enn i større distrikt, sier hun.

Kan blir nordnorsk politidistrikt

I forbindelse med den nye politireformen er det både foreslått et nordnorsk politidistrikt og et felles distrikt i Troms og Finnmark.

Politimester i Vest-Finnmark, Morten Daae, har vært åpen for sammenslåing, men skjønner argumentene til sin kollega i øst. Likevel er Daae ikke sikker på at egne små distrikter i Øst- og Vest-Finnmark er fremtiden.

– Vi har også sett fordelen med å kunne være i et stort distrikt. Men for meg er det avgjørende å se hvordan fasiten blir på landsbasis, sier Daae.

Ba om å få etterforske alle

Sakene etter "Operation Share" ble i innledningsfasen håndtert av Kripos. De sendte i utgangspunktet bare de groveste sakene videre ut til politidistriktene, fordi de ikke forventet at distriktene kunne håndtere alle sakene.

I Øst-Finnmark ble man i utgangspunktet bare bedt om å etterforske en sak. Men politidistriktet ba selv om å få etterforske alle, forteller Laila Søndrol.