Meldte fra om skred – hindret leteaksjon

Både politiet og hovedredningssentralen oppfordrer folk til å melde fra om skred, selv om man er sikkert på at det ikke er folk involvert.

Snøskred på Kvaløya i Troms

Illustrasjonsfoto. Snøskred på Kvaløya i Troms.

Foto: Eirik Hansen

Lørdag ringte to skiløpere fra Harstad til politiet og meldte fra om et skred de hadde utløst under en topptur til Nattmålsfjellet. De fortalte at det gikk skispor inn skredet men ikke ut. Skredet var omlag 50 meter bredt og 100 meter langt.

Nattmålsfjellet

Det var i Nattmålsfjellet i Harstad skredet ble utløst.

Foto: Skjermdump

Politiet fornøyd

Operasjonsleder ved Midtre Hålogaland politidistrikt, Kåre Munkvold, sier dette virkelig er et eksempel til etterfølgelse. Spesielt i forhold til skredets størrelse.

– Det er dette vi ønsker alle som opplever skred skal gjøre, selv om man er sikker på at ingen er tatt av skredet. Dette var et skred som var så stort at det kunne tatt liv.

Kunne utløst full alarm

Munkvold forklarer at det spesielt viktig å melde fra i slike tilfeller, der det går skispor inn men ikke ut. Hvis de ikke hadde meldt fra, og det hadde kommet andre til stede i ettertid, kunne det utløst full alarm.

– Da hadde vi trykket på den «store knappen», sier Kåre Munkvold. Det vil si at hele redningsapparatet med helikopter, Røde kors, Norsk folkehjelp, hunder og søkeutstyr hadde blitt satt inn. Det ble er nå forhindret.

Frode Iversen

Redningsleder ved Hovedredningssentralen i Bodø, Frode Iversen, oppfordrer folk til å melde fra om alle skred.

Foto: Martin Steinholt / NRK

Også hovedredningssentralen i Bodø er glad for alle meldinger om skred.

– Ja, dette er forbilledlig og er noe jeg også oppfordrer til alle som ferdes i fjellet å gjøre, sier redningsleder Frode Iversen, de fortjener virkelig skryt. Akkurat nå er det stor snøskredfare i hele Nord-Norge, så det er bare å oppfordre folk til å være forsiktig.

Nyheter fra Troms og Finnmark