Hopp til innhold

Dro til utlandet for å operere – endelig kan hun spise middag med datteren igjen

For første gang på mange år kan Elisabeth Gleine endelig feire jul med familien igjen. Om lag en halv million nordmenn har fått med seg hennes kamp for å få en privat operasjon i Tyskland.

Elisabeth Gleine etter operasjon

– Jeg skulle ønske at jeg kunne stå opp av senga rett etter operasjonen og si «Halla folkens, nå er jeg frisk!». Men selv friske folk bruker lang tid på å komme seg etter en sånn operasjon, sier Elisabeth Gleine.

Foto: Privat

– For første gang på flere år er jeg nå i stand til å sitte oppreist og spise middag med familien min, sier Elisabeth Gleine.

Siden 2013 har 32-åringen fra Alta levd med konstant hodepine og svimmelhet. De siste tre årene har hun stort sett ligget i senga, men nå har hun endelig fått hjelp.

I midten av november reiste Gleine til Tyskland for å operere i magen. Regningen betalte hun selv. Det vanskelige valget ble dokumentert av programleder Lisa Tønne i TV-serien «Håpets marked». Den viser mennesker som drar til utlandet for å få hjelp når det norske helsevesenet sier nei.

Operasjonen har gjort at Gleine kan være mer til stede for datteren.

Elisabeth Gleine og familien.

Elisabeth Gleine kan endelig spise sammen med datteren og ektemannen igjen.

Foto: Privat

– Jeg skal dele de gode stundene som julen bringer med min datter, og se øynene hennes glitre av spenning på julaften. Jeg gleder meg nok like mye som henne.

For Gleine har dette vært det viktigste målet hun har hatt i livet siden hun ble syk.

– Tidligere julaftener har jeg ligget på sofaen alene. Jeg har vært for syk til å feire jul med barnet mitt og resten av familien.

Elisabeth Gleine på vei til Tyskland

Elisabeth Gleine syntes det var skummelt å skulle reise utenlands for operasjon, men forteller at hun følte seg trygg hele veien.

Foto: Privat

– Enda en lang vei å gå

Gleine har diagnosene ME (kronisk utmattelsessyndrom) og POTS, men selv har hun ment at det lå noe annet bak symptomene. Det var derfor hun søkte hjelp i utlandet, og valgte å ta operasjonen i Tyskland.

Under operasjonen sydde kirurgene blant annet fast muskler og indre organer. I tillegg satte de inn spesiallagde deler som skal hindre at vener kommer i klem.

– Denne operasjonen jeg nå har tatt var første skritt i riktig retning til å få et godt nok liv, men jeg må innrømme at jeg fortsatt har en lang vei å gå.

Selv om ting ser ut til å gå rett vei, betyr det ikke at hun er frisk.

– Kronisk sykdom er sånn sett aldri en suksesshistorie. Det varer som regel evig, og handler om å kunne leve et godt nok liv til tross for sykdommen, sier hun.

Elisabeth Gleine etter operasjonen

Etter mageoperasjonen må Elisabeth Gleine fortsatt ha en nakkeoperasjon for å lette på hodepinen, svimmelhet og synsforstyrrelsene.

Foto: Privat

Takknemlig

Elisabeth Gleine gjennomførte operasjonen på eget initiativ fordi den ikke dekkes av det norske helsevesenet. Hun måtte selv finne de 500.000 kronene den kostet.

Derfor startet familien hennes en innsamlingsaksjon i sosiale medier. Da hun nådde delmålet om 450.000 kroner i mai, kunne hun endelig bestille operasjonen.

– Takket være alle snille mennesker som har valgt å gi penger fra sin egen private lommebok til innsamlingen, så kan jeg nå feire julaften med datteren min.

Totalt 650.000 kroner ble samlet inn. Det har vært overveldende for Gleine.

– Det går ikke an å beskrive hvor takknemlig jeg er og hvor mye det betyr for både meg og min familie.

Elisabeth Gleine og samboer Paul like før operasjonen i Tyskland

– Vi valgte å reise når Tyskland stengte hotellene og restaurantene, fordi det ville minske risikoen for selv å bli smittet, forteller Elisabeth Gleine.

Foto: Privat

Samtale om døden

Om lag en halv million nordmenn har fått med seg episoden om Elisabeth Gleine. Den gir et innblikk i hvordan livet hennes har vært de siste årene.

– Programmet skrapte bare på overflaten, men det er viktig å få frem dette da Norge har utrolig mange helseflyktninger, sier Gleine.

– Da programmet ble sendt på TV, satt jeg faktisk i Tyskland og hadde en samtale med kirurgen om døden. Klokken 06.30 morgenen etter, ble jeg operert.

Elisabeth Gleine reiser til utlandet for å operere nakken etter ni år med smerter.

– Det var spesielt og lærerikt å være med i et TV-program, sier Gleine om TV-serien «Håpets marked».

Foto: Sofie Dege Dimmen / NRK

Ved å delta i serien håper Gleine at det norske helsevesenet kan revurdere sine metoder for å godkjenne behandlinger som foreløpig ikke tilbys i Norge.

– Vi trenger ikke finne opp kruttet selv hele tiden, og vi trenger ikke gjøre nøyaktig de samme studiene som er gjort i andre land. Vi kan lære av hverandres studier og forskningsresultater.

Se mer av Elisabeths historie i tredje episode av «Håpets marked»:

Kan omstridt behandling i utlandet gi norske ME- og nakkepasienter livet tilbake? En tur til London gir Camilla svar hun ikke har turt å drømme om.

Kan omstridt behandling i utlandet gi norske ME- og nakkepasienter livet tilbake? En tur til London gir Camilla svar hun ikke har turt å drømme om.