Den svenske velrenommerte regissøren Hilda Hellwig, som for tiden er professor ved Dramatiske instituttet, hadde lovet seg selv ikke å regissere på to år. Men så møtte hun teatersjef Iren Reppen.
Hilda Hellwig var fast bestemt på ikke å ta på seg flere regioppdrag, men ombestemte seg etter et møte med Iren Reppen. I høst setter hun opp Strindbergs 'Et drømspill' på Hålogaland Teater i Tromsø.
Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / SCANPIX– Hun var så jækla sta på at jeg skulle komme til Tromsø. Hun ga seg ikke, og jeg måtte bryte mitt løfte. Og nå er jeg her. Det blir sikkert et helvete å få alt til å gå i hop på slutten. Men publikum i Tromsø kan forvente seg en magisk kveld, sier Hedwig til NTB en knapp måned før drømspill-premieren 16. september.
Fortjener Strindberg
Hun karakteriserer «Et drømspill» som ett av verdensdramatikkens beste stykker.
– Jeg synes publikum i Tromsø fortjener å få se denne oppsetningen. De lærde strides om hva som gjør stykket så bra. Men vi nyter fullt ut av Strindbergs skaperkraft. Skuespillerne får fantastiske utfordringer, og det er en nytelse å forvandles fra ett sekund til et annet, sier Hedwig om stykket der Strindberg i drømmenes kaotiske form sier noe om hvordan det er å være menneske.
På rollelista står bl.a. Gørild Mauseth og Terje Skonseng Naudeer, sistnevnte kjent fra Himmelblå. Også Ketil Høegh fra den populære TV-serien spiller i stykket sammen med bl.a. Kristian Fr. Figenschow jr., Maryon Eilertsen, John Sigurd Kristensen, Bernhard Ramstad, Marius Lien, Iren Reppen m. fl.
Utfordret
I det nyskrevne nordområdestykket «Velkommen» sier Nina Wester og Mikkel Bugge mye om hvordan det er å være menneske i Barentsregionen. Også her er det en sta teatersjefs ønsker som er utgangspunktet.
– Iren Reppen hadde vært på mange seminarer om nordområdemeldingen, hun opplevde store ord og visjoner. Jeg ble utfordret til å gjøre noe på bakgrunn av det for teateret, forteller Nina Wester, som også har regi på nyoppsettingen.
Det ble innledningen til en reise langs kysten i Finnmark og på Kolahalvøya der 35 Barentsboere ble intervjuet.
– Vi ble utrolig overrasket over hvordan folk åpnet seg med en enorm kunnskap, erfaring og ikke minst vilje til å bo i nord. Ingen av de tilfeldige menneskene vi snakket med sa at de ville flytte, sier Wester.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Støre rød tråd
Magi, galskap og store forvandlinger preger oppsetningen av August Strindberg ved Hålogaland Teater i høst. 80 roller er tatt ned til 30, men skuespillerne i oppsetningen er likevel mange. Stykket har premiere 16. september.
Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / SCANPIXI stykket som settes opp 7. oktober utgjør sitater fra utenriksminister Jonas Gahr Støres (Ap) andre store nordområdetale på Universitetet i Tromsø 29. april i år, den røde tråden.
– Skuespillerne dekonstruerer Støres ord fra dette vekkelsesmøtet. De går inn i de ulike historiene. Det blir en slags kakofoni, men med fire hovedhistorier som går som bolker i framstillingen. De blir metaforer for det vi kan kalle nordområdemeldingsprolematikk, sier Wester til NTB.
Fascinasjon
Teatersjef Iren Reppen vedgår en fascinasjon for måten det politisk engasjerte Hålogaland Teater på 70-tallet satte opp stykker med utgangspunkt i folks hverdag.
– Det var et utrolig kult nybrottsarbeid som ble gjort av en gjeng som forsøkte å forstå virkeligheten de levde i. Jeg har en kjærlighet til denne tenkemåten. Men nå har vi ikke en politisk agenda der vi skal få alle til å stemme SV eller RV. Det er mye mer en psykologisk variant vi gjør, sier Reppen til NTB.