Hopp til innhold

Mattilsynet: – Han gjorde sin plikt da han drepte ternene

Mattilsynet mener mannen som avlivet terneunger på taket til Shell på Finnsnes for to uker siden, gjorde sin plikt i forhold til Loven om dyrevelferd.

Filmet fugledrap

Arne Mjøs

Arne Mjøs i Mattilsynet.

Foto: NRK

– På bakgrunn av de opplysningene vi har fått fra den ansatte på Shell, videoen og politiet forholder vi oss til at forklaringen hans stemmer, sier Arne Mjøs i Mattilsynet.

Tidligere i sommer ble Shell på Finnsnes anmeldt for dyremishandling. Bakgrunnen var at en av de ansatte ble filmet da han avlivet noen terner på taket av bensinstasjonen.

– Vedkommende gikk opp på taket i et annet æren. Der kom han over de skadde fuglene som han da avlivet. Ifølge Loven om dyrevelferd har alle en plikt til å avlive dyr som er såpass skadet at det ikke kan leve videre eller bli friskt, sier Mjøs.

– Men vi er likevel kritisk til at den Shell-ansatte tok seg opp på taket mitt i fuglenes hekketid, og til måten den ansatte ved Shell-stasjonen avlivet ternene på. Det var ikke etter regelverket, fortsetter han.

– Som forventet

Preben Rydningen

Daglig leder på Shell Finnsnes, Preben Rydningen.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Daglig leder på Shell Finnsnes, Preben Rydningen, sier at konklusjonen til Mattilsynet er som forventet.

– Man kan selvfølgelig sette spørsmål til til metoden som ble brukt for å avlive ternene, men tanken bak var god, sier han.

– Hele denne episoden har vært en hard påkjenning for vår ansatte, og han har vært svært spent på hva Mattilsynet ville konkludere med, så det er en lettelsens dag i dag.

Episoden fikk det til å koke på sosiale medier. Så heftig var noen av kommentarene at Shell-stasjonen vurderte å anmelde de verste uttalelsene.

– For oss som kjente detaljene i saken, har det hele vært en storm i et vannglass. Det eksploderte jo helt uten at andre enn politiet, Mattilsynet og vi kjente detaljene, sier Rydningen.

Politiet har ennå ikke konkludert med hva de gjør med saken.