Hopp til innhold

Hundekjørere ønsker Mattilsynet velkommen: – Vi har ikke noe å skjule

Mattilsynet skal sjekke 600 hundegårder, og eiere av trekkhunder er prioritert.

 Bernd Helmich ønsker Mattilsynet velkommen i sin hundegård

Hundekjører Bernd Helmich ønsker Mattilsynet velkommen i sin hundegård. Han har ikke noe å skjule. Her koser han med unghunden Paris i den store hundegården han har på Stengelsen.

Foto: Erlend Hykkerud / NRK

Bernd Helmich er en av mange hundekjørerne som har etablert seg i Alta. Han har 28 hunder i hundegården sin på Stengelsen i Alta. Helmich sier at han og hans hundekjørerkollegaer ikke har noe å skjule.

– Vi har det egentlig motsatt. Vi har ikke noe å skjule, vi har noe å vise fram, forteller tyskeren.

 Bernd Helmich

Bernd Helmich har fullført Finnmarksløpet fem ganger. De siste to årene har han stått over, ettersom han har bygd seg opp på Stengelsen.

Foto: Erlend Hykkerud / NRK

Tilsynsprosjekt

Mattilsynet skal utføre sjekk på 600 hundegårder i 2018. Eiere av trekkhunder blir prioritert, opplyser Therese Berger. Hun er prosjektleder for det nasjonale tilsynsprosjektet. Målet er et økt tilsyn med hunder som oppholder seg ute store deler av døgnet.

– Utendørs hundehold er krevende. Det krever god kompetanse, økonomi og arbeidsinnsats, sier Berger, som håper prosjektet vil skape en større bevissthet om hva hunder som bor ute trenger.

Selv om Mattilsynet prioriterer trekkhundholdere, vil også eiere av gjeterhunder, jakthunder og andre hunder få besøk.

 Bernd Helmich

Det er et godt miljø både i hundegården og i hundemiljøet. Helmich forteller at man får mange gode tips og råd fra erfarne kjørere i Alta om hvordan man best mulig tar vare på trekkhundene.

Foto: Erlend Hykkerud / NRK

Først i Norge

Helmich har etablert seg på en spesialtomt på Stengelsen utenfor Alta.

– Det er en av de første tomtene i Norge som er spesielt tilrettelagt for hundekjøring. Det betyr stor luftegård og nærhet til treningsområde. Man trenger ikke å være redd for naboen om hundene bjeffet om natta. Så det er bare fint, sier hundekjøreren.

God liggeplass

Prosjektleder Therese Berger er klar på at det er mange ting som skal være på plass når man har hunder ute.

 Bernd Helmich og unghunden Paris

Bernd Helmich skal kjøre årets 1.200 km lange Finnmarksløp. Han er klar på at om ikke hundene har det godt hele året rundt, så har man ikke noe å gjøre i et så tøft løp.

Foto: Erlend Hykkerud / NRK

– Det er samme krav som for hundehold generelt. De skal ha nok hundefor, vann og oppfølging av helse. En oppholdsplass som er tilpasset dem. Tørr og ren og myk liggeplass. Så er ikke alle hundene egnet til å bo ute hele året uten oppvarmet oppholdsrom, sier Therese Berger.

Godt miljø

Bernd Helmich er svært fornøyd med tomta og mulighetene den gir han som hundekjører og hundeeier. Hundekjøreren bruker mye tid på hundene, og da ønsker han å komme i en hundegård med glade hunder. Blant annet har han isolert hundehusene med ti cm med isolasjon. Inne i husene er det høy og sagflis.

Hundegård

Hundehusene til Bernd Helmich er isolert med ti cm isolasjon. I husene er det høy og sagflis som hundene ligger på.

Foto: Erlend Hykkerud / NRK

Mye av kunnskapen om hvordan man skal ta best vare på hundene får han fra sine kollegaer i hundemiljøet.

– Det er et veldig sosialt miljø. Man snakker med erfarne hundekjørere. Så kunnskapen deles mellom kjørerne, og man trenger ikke å finne opp kruttet selv, sier Helmich, som er klar på at når man har 28 trekkhunder, bør man ha hjelp.

– Jeg har en handler som trener unghundene, mens jeg og samboeren trener de mer erfarne hundene. Uten flere som hjelper til, så hadde det vært vanskelig. Det sier seg selv når man har 28 hunder, avslutter Helmich.

hundemat

Det er et eget hundekjøkken tilknyttet hundegården til Bernd Helmich. Her lages maten som skal gi hundene krefter til treningsøktene foran Finnmarksløpet.

Foto: Erlend Hykkerud / NRK