Hopp til innhold

Måtte reise 1200 km for å få hjelp

6-åring med brukket arm ble avvist på nærmeste sykehus.

Kirkenes sykehus IKKE BRUK

Kirkenes sykehus avviste pasienten.

Foto: Knut-Sverre Horn

Reisen ble lang for 6 år gamle Jacob Iversen etter at han brakk armen da han falt fra et lekestativ på skolen.

Da helsesenteret i Vadsø henvendte seg til sykehuset i Kirkenes, fikk de beskjed om at de ikke kunne ta imot gutten, skriver avisa Finnmarken.

Årsaka var at han kunne trenge en operasjon som ikke ville bli ferdig før klokka 16, og da går ortopeden hjem, skriver avisa.

Både flyplassene i Hammerfest og i Tromsø var stengt på grunn av dårlig vær denne marsdagen, så ambulanseflyet måtte frakte gutten til Bodø.

Reiste halve landet

Det ble en reise på 1200 kilometer. Flyet landa i Bodø over sju timer etter at gutten hadde hatt uhellet.

- Det er halve landet unna, sier faren Terje Iversen til avisa.

Iversen er kritisk til at Kirkenes sykehus ikke stilte opp for sønnen:

- Sykehuset i Kirkenes kan likegodt legge ned hvis de ikke kan hjelpe til med et enkelt armbrudd som skjer midt på dagen, midt i uka, sier han til NRK.

Har ikke kveldsvakt

Kirkenes sykehus har ikke ortopeder på vakt på kveldstid, og siden Jacob Iversen muligens ikke ville vært ferdig operert til klokka 16.00, ble han avvist.

- Jeg uttaler meg på generelt grunnlag, men det er sannsynligvis det som har skjedd i dette tilfellet, sier klinikksjef Ståle Ackermann ved Kirkenes sykehus til avisa Finnmarken.

- Vår øyeblikkelige hjelp for ortopediske skader er i Hammerfest. Dersom man ikke kan vente til neste dag, må man dit på kveldstid, sier han.