Hopp til innhold

Mats (22) er den yngste skipperen rundt Spitsbergen

Å seile rundt Spitsbergen har vært en årelang drøm som nå har blitt realisert. Men å strebe etter å overgå det, har ikke Mats noe stort behov for.

Mats Grimsæth

Mats Grimsæth (22), fra Larvik, er den yngste skipperen som har seilt rundt Spitsbergen.

Foto: Mats Grimsæth / SeilNorge

Torsdag ettermiddag ble 22-åringen Mats Grimsæth fra Larvik tidenes yngste skipper til å seile rundt Spitsbergen.

– Jeg har vokst opp med sjø og har alltid hatt det i livet mitt, sier Grimsæth.

Å seile rundt Spitsbergen er en krevende øvelse for selv erfarne skippere, men til tross for sin unge alder har Mats flere år med erfaring bak seg, og har drevet med seiling siden han var 17 år gammel.

Fjern drøm

Faren hans bodde seks år på Svalbard, og da dro Mats mye på besøk og fikk mer «blod på tann» for seiling. De to siste årene har han brukt på å seile i Nord-Norge.

– Det å endelig få muligheten til å seile rundt Spitsbergen har lenge vært en fjern drøm, og at jeg skulle få oppfylle den så tidlig i livet hadde jeg ikke trodd.

Mannskap fra 22 til 70 år

Seiling

Ekspedisjonen ble gjennomført med en plastbåt på 50 fot.

Foto: Mats Grimsæth / SeilNorge

Han jobber til daglig som skipper for firmaet SeilNorge, og med seg på ferden til Svalbard hadde han et mannskap som varierte i både alder og erfaring med seiling.

– Det var en helt rå gruppe med et stort aldersspenn, med meg på 22 år og Bjørg på nesten 70 år. Det er sprekt, og det inspirerer med tanke på at det ikke er «for sent» å følge drømmen sin når man blir eldre.

Spitsbergen

Mannskapet til Mats hadde ikke mye kunnskap om seiling fra før av.

Foto: Mats Grimsæth / SeilNorge

Mats var kaptein sammen med tre andre under ekspedisjonen i kaldt og farlig farvann. Plastbåten de seilte med hadde 10 soveplasser, eller trang og koselig, som han beskriver det selv.

– Jeg har ikke seilt så mye på is før, så jeg skal ærlig innrømme at jeg var veldig nervøs for om vi i det hele tatt kom oss rundt nordspissen, sier Grimsæth.

I år slapp isen en måned senere enn hva den gjorde i fjor, og det gjorde at det ble en ekstra nerve i ekspedisjonen. Men isen ble ikke noe stort problem.

– Det å møte polisen og fortøye på et isflak og sprette champagnen var et stort øyeblikk. Spesielt når man har i bakhodet at det neste stedet herfra er Nordpolen.

Mats Grimsæth

Trenger ikke overgå seg selv

Isbjørn på Svaldbard

Under ekspedisjonen kom de nært på isbjørn: – Det var veldig spesielt, sier Grimsæth.

Foto: Mats Grimsæth / SeilNorge

– Hva blir den neste utfordringen?

– Jeg har oppnådd noe som er stort for meg, og kanskje større enn hva jeg innser nå. Det er viktig å sette mål for seg selv, men også prøve å ikke være så opptatt av at man må gjøre «noe mer» for å overgå seg selv. En hverdag på jobb kan være like flott, men å seile rundt Svalbard er det råeste jeg har sett altså.

Grimsæth skal være i Svalbard i ett døgn, før han tar med seg et nytt mannskap og seiler mot Tromsø de neste syv dagene.