– Jeg trodde først det var sauene som ødela smokkene

Johnny Eliassen fra Reinøya i Troms fikk seg en overraskelse da han satte opp viltkamera for å finne ut hvem som stjal melk fra små lam.

Etter at Johnny Eliassen slapp ut sauene for en uke siden, har han vært plaget av et noe uvanlig problem.

GRÅDIG: – Jeg trodde først det var sauene som spiste på smukkene slik at de ble ødelagt, forteller Johnny Eliassen. Siden forrige uke har en sulten måse spist opp flere titalls smukker, fra en dunk med melkeerstatning tiltenkt små lam.

Etter at Johnny Eliassen slapp ut sauene for en uke siden, har han vært plaget av et noe uvanlig problem.

Han har hengt opp en dunk der lam på inngjerdet beite kan drikke melkeerstatning av tåtesmokk, som et tillegg til tre-fire lam som får for lite næring fra mødrene sine.

Johnny Eliassen

KREATIV MÅSE: Bonde Johnny Eliassen hang opp viltkamera for å finne den grådige synderen. Nå må han snekre melkedunken inn i en kasse for å holde måsen på avstand.

Foto: Elisabeth Johansen

Dette er vanlig praksis blant bønder, for å sikre at de ukegamle lammene får i seg nok mat. Mer uvanlig er det at gummismokkene spises i fillebiter.

– Jeg trodde først det var sauene som spiste på smokkene slik at de ble ødelagt. Fordi jeg ikke kunne se dunken fra huset satte jeg opp et viltkamera for å finne den grådige synderen, forteller Johnny Eliassen, som har gårdsbruk på Nordeidet på Reinøya i Karlsøy kommune.

– Jeg ble jo litt paff

Et viltkamera brukes ofte til å fange rovdyr, som spiser åte for eksempel, i korte sekvenser på film. Men det er verken rovdyr eller en grådig sau som har spist seks-syv smokker per dag den siste uka på Reinøya.

– Jeg ble jo litt paff da jeg så hva det var. Jeg hadde en liten mistanke, for det er to måser uten egg eller unger som har dratt rundt dørene her, forteller Johnny.

Eliassen mener det er lite mat som har ført måsen over på den noe uvanlige dietten.

– Du ser jo tydelig at den får melk i seg, for det spruter jo rundt nebbet. Og anordningen er slik at melken ikke renner ned igjen når den først suges opp, sier Johnny.

– Går med 6-7 smukker om dagen

Og selv om måsen er en uvanlig sulten middagsgjest med behov for mat, planlegger han nå å bygge inn melkedunken.

– Problemet er jo at den eter sund smokkene. Slik der er nå går det jo med seks-syv smukker om dagen, sier Johnny.

Også han har hørt om kebab- og pølsespisende bymåser, men landsens måser som drikker melk fra smukk har han aldri tidligere sett.

– Smukkene koster tross alt ti-femten kroner per stykk, forteller Johnny Eliassen, som er redd flere måser på Vannøya skal utvikle de samme spisevanene.