Hopp til innhold

Smarttelefonen kan være historie innen få år

5G-nettverket har ennå ikke kommet i vanlig bruk i Norge, men forskningen på etterfølgeren er allerede i gang i vårt naboland. Våre mobilvaner vil bli totalt forandret.

Hologram

Istedenfor en mobiltelefon i hånda, kan fremtiden se slik ut. Hologrammer som minner om VR-teknologi fra dataspill, kan bli en stor del av hverdagene våre.

Illustrasjon: University of Oulu

Finland var det første landet i verden som startet et forskningsprogram for 6G. Over 300 forskere ved Universitetet i Oulu forsker nå på 6G – et trådløst mobilt nettverk som kan gjøre dagens smarttelefoner til historie.

Marja Matinmikko-Blue

– I dag bruker vi mobiltelefoner til det meste vi gjør trådløst, sier Marja Matinmikko-Blue ved universitetet i Oulu. Slik blir det ikke nødvendigvis i fremtiden.

Foto: Bård Wormdal / NRK

– Med 6G i fremtiden blir ikke mobiltelefonen den eneste enheten, mobilen kan til og med forsvinne, sier Marja Matinmikko-Blue, forskningskoordinator for 6G-prosjektet ved universitetet i Oulu.

Og mye taler for nettopp det. En ny rapport utarbeidet av ledende eksperter fra hele verden mener teknologien vil føre til at smarttelefonens tid snart er forbi.

Hologram-teknologi

Men hva skal erstatte mobiltelefonen som vi er så avhengig av? Og hvilke enheter kan vi forvente oss i fremtiden?

Forskerne i Finland nevner blant annet hologrammer.

Ulike skjermer i lufta spredt rundt i nærmiljøene våre. Teknologi som minner om det mange forbinder med dataspill, kan bli en stor del av hverdagen.

– Det kan også komme briller som viser ting for deg, sier Matinmikko-Blue.

Universitetet i Oulu

Ved universitetet i finske Oulu jobber Marja Matinmikko-Blue (t.h) og rundt 300 forskere med å utvikle et 6G-nettverk.

Foto: Bård Wormdal / NRK

Forskerne mener vi står overfor en revolusjon der klær, sykler, biler og det meste av det vi er omgitt av til daglig er direkte knyttet til internett – og at disse enhetene er koblet sammen.

Det nye nettet skal håndtere langt større datamengder, og da trengs nye typer antenner.

– Antennene er avgjørende. Når vi skal opp til høyere frekvenser trenger vi flere og flere antenner innebygd i systemet, sier Matinmikko-Blue.

I finnenes forskningsrapport, som er verdens første «white paper» om 6G, snakkes det om hastigheter opp mot 1 Tbps (Terabits per second). Til sammenlikning forventes 5G-nettverket å gi hastigheter på over 1 Gbps (gigabits per second).

Automatisert havneanlegg

Som første universitet i verden startet universitetet i Oulu 6G-forskning i fjor. Et resultat kan bli helautomatiserte havneanlegg.

Illustrasjon: University of Oulu

Konkurranse fra USA

Nøyaktig hva et 6G-nettverk vil innebære for folk flest er fortsatt vanskelig å svare på, men de finske forskerne tror den neste teknologiske revolusjonen for trådløse nettverk kan være en realitet innen 10 år.

På universitetet i Oulu har finnene samlet ekspertise fra hele verden. Siden oppstarten i mai i fjor, har det også kommet flere land på banen. Nå får finnene konkurranse fra flere universiteter i USA.

Det er satt av 250 millioner euro til 6G-prosjektet, som skal vare fram til år 2026.

2G, 3G og 4G

De fleste har sikkert blitt kjent med 2G, 3G og 4G gjennom mobiltelefonene sine. Flere forskere mener mobiltelefoner kan bli erstattet av andre enheter i fremtiden.

Foto: Helene Wille Lund / NRK

Ingen samarbeid med Kina

Ett av de få landene det har vist seg vanskelig for forskerne å samarbeide med, er Kina. Den nye teknologien kan nemlig gi nye muligheter for overvåkning og spionasje.

For forskerne er det en fordel at Finland ikke er en del av en militær allianse.

– Tillit, sikkerhet og personvern. De spørsmålene er veldig sentrale i denne sammenhengen. Vi må garantere at personer eller organisasjoner som bruker dette, kan ta vare på sine data, slik at det ikke går til noen som ikke skal ha det, sier Rantakokko.

Nokia

Finland og Nokia var verdensledende på mobiltelefoner før Apple tok over. Nå er det 300 finske forskere som har satt Finland i førersetet i den nye teknologiske utviklingen.

Foto: Vadim Ghirda, AP/Scanpix

Flere nyheter fra Troms og Finnmark