Hopp til innhold

Marit Bjørgen er Evens eget forbilde

Even Kvien (7) i Salangen ble nevnt som statsministerens forbilde i nyttårstalen tirsdag kveld. Selv har han Marit Bjørgen som forbilde.

Even Kvien (7) i Salangen ble nevnt som statsministerens forbilde i nyttårstalen tirsdag kveld. Selv har han Marit Bjørgen som forbilde.

Even Kvien på SFO sammen med SFO-assistent Kjerstin Pedersen.

– Mitt personlige forbilde i 2012 er 7 år gamle Even fra Salangen, sa statsminister Jens Stoltenberg da han talte til folket i det nye året.

Dagen etter at han ble nevnt i nyttårstalen - er det hverdag og lek som står på plakaten for den tapre 7-åringen. Ivrig lek med det han liker aller best - nemlig å bygge lego.

– Nå skal jeg leke sånn der skyting med ski, det gjør vi nesten alltid, sier Even Kvien.

– Spurte om julegavene

Even Kvien

Even liker å bygge lego.

Foto: Linda Pedersen / Nrk

I dag er Even på SFO på Vasshaug skole sammen med sine klassekamerater - det er noe lettere å forholde seg til - enn da selveste statsministeren ringte han.

– Han spurte meg hva jeg fikk i julegave. Ja, og resten husker jeg ikke, sier Even.

– Hva tenker du om at du er forbildet til statsministeren?

– Jeg vet ikke helt, svarer Even.

Bjørgen er Evens forbilde

Først sier Even at han ikke helt vet hva et forbilde er. Men han kommer snart på noen egne forbilder.

Marit Bjørgen

Marit Bjørgen er Evens forbilde.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Og det er Marit Bjørgen som trekkes frem som forbilde av 7-åringen.

– Jeg så Marit Bjørgen på ordentlig i Oslo og da kom hun på andreplass, forteller Even, som selv godt kunne tenke seg å bli skiløper når han blir stor.

Dramatisk teltbrann

I april 2010 tok besteforeldrene til Even med seg barnebarna sine på telttur.

Teltet de overnattet i tok fyr, og bestefaren og et av barna omkom.

De fire som overlevde den dramatiske ulykken fikk store brannskader. Verst gikk det ut over Even som da var fire år gammel.

Den sterkt brannskadde gutten hylles nå for sin tapperhet. Han er også kåret til Årets Salangsværing og Årets Nordlending.

Satt helt stille å så på talen

For moren til Even, Karina - var det spesielt å bli oppringt fra statsminister Jens Stoltenbergs kontor.

– De ringte for å spørre om det var greit at statsministeren nevnte Even i nyttårstalen sin. Når vi satt å så på talen i går var Even helt stille og fulgte med. Han sa ikke noe - bare fulgte med og lyttet, forteller moren.

Even og familien kunne sunket ned i håpløshet. Istedet mobiliserte de et mot som beseiret sorgen og smertene. Dere har minnet oss om livets egentlige verdi.

Statsminister Jens Stoltenberg

Mange operasjoner

Etter mange og omfattende operasjoner i Boston i USA er Even på skolen og SFO i Salangen. Den venstre handen er nå inntullet i en vott.

– Jeg har fått ut fingrene her, men vi vet ikke helt hvor stor tommelen er. Den er kanskje bare så stor, sier Even og viser.

Tross de kraftige brannskadene viser Even et mot som gjør det lett å forstå statsministerens valg av forbilde for året som gikk.

– Jeg er jo heldig som ikke mistet hele denne fingeren, at det bare var tuppen.