Hopp til innhold

Her kan du finne mye rart (selv under vann)

Har du alltid drømt om å bli admiral har du nå sjansen. På finn. no ligger den nedlagte marinebasen Olavsvern i Tromsø, til salg for litt over 100 millioner kroner.

Video Ubåtbase til salgs

En omvisning på ubåtbasen da den først skulle selges. Da var havforskningen og Polarinstituttet veldig interessert i å få bruke anlegget i 2011.

I annonsen reklameres det med en ulik eiendom hvor ideer kan realiseres og med stor plass å fylle dem på.

Et baseområde ute på 13 500 kvm med verksteder, lager og delvis møblerte leiligheter. Og et fjellanlegg inne på 25 000 kvm med tørrdokk for ubåt og båt er det som tilbys for 105 millioner kroner.

Slitt med salg

Olavsvern

Etter mange år frem og tilbake med mange interesserte aktører, legges nå Olavshavn ut som annonse på finn.no i et forsøk på å få selge anlegget.

Foto: Trygve Andreassen / NRK

I lang tid har Skifte eiendom og DNB Næringsmegling slitt med å få selge den nedlagte marinebasen og legger den nå til salgs på finn.no.

Flere departement jobbet lenge med å skape aktivitet der, men det lokale tilbudet var ikke godt nok fra hverken Tromsø kommune, Tromsø havn og næringslivet.

– Alle ser at det er klokt å forsøke å lage en marin base av det som tidligere var en marinebase, men i dag er det ingen som er villige, som oss, til å stille med et antall kvadratmeter eller forplikte seg til å leie areal, sa statssekretær i fiskeri- og kystdepartementet, Hans Kristian Amundsen til NRK i fjor.

Det var også ønske om at basen skull gjøres om til et nordisk forskningssenter en periode.

(Artikkelen fortsetter under)

Tidligere NATO-base

Olavsvern

Mange hemmelige NATO-operasjoner tok sted ved Olavsvern.

Gjennom årene er det brukt minst over en milliard kroner på Olavsvern, men tallet kan være over 3 milliarder. Mesteparten av pengene er kommet fra NATO.

Marinebasen ble bygd for sjøforsvarets undervanns- og motortorpedobåter som opererte i nordområdene.

Også allierte fartøyer har brukt basen mye.

Store protester og uvitenhet

Olavsvern

Til tross for store protester i 2007, ble Olavsvern lagt ned 2 år senere av den rød-grønne regjeringen.

Foto: Forsvaret

Da basen ble foreslått nedlagt etter råd fra forsvarssjefen i 2007 ble det store protester fra de ansatte og folk i Nord-Norge.

– Vi er både skuffet og sint fordi vi ikke har fått bakgrunnstall for hvordan forsvarssjefen har regnet. Flere ganger har vi forsøkt å få ut tallene, men blir avvist og får ikke vite noe, sa hovedtillitsvalgt for Befalets fellesorganisasjon, Inge Lykseth.

Etter råd fra forsvarssjefen, vedtok Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet i 2009 at Olavsvern skulle legges ned.

Det skapte store protester lokalt og i Nord-Norge. Men til ingen nytte.

(Artikkelen fortsetter under)

UNN måtte bygge ny trykktank

Olavsvern

Da Olavsvern ble lagt ned måtte UNN bygge en egen trykktank for å behandle pasienter.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / SCANPIX

Universitetssykehuset Nord-Norge benyttet i mange år Forsvarets trykktank på Olavsvern for å behandle pasienter, men måtte bygge egen tank da anlegget ble lagt ned i 2011.

En trykktank brukes til å behandle pasienter med dykkersyke eller kullosforgiftning og uten en ny trykktank i Tromsø vil pasienter med behov for slik behandling måtte bli sendt til Bergen.

– Den nye trykktanken vil koste maksimalt åtte millioner kroner, sa konstituert bygge- og eiendomssjef Gina Johansen ved UNN.