Hopp til innhold

Mari-Mette ble omtalt som «hun store» på jobben

Overvektige nordmenn har flere sykedager enn normalvektige. Leder for Landsforeningen for overvekt (LFO) forteller at mye fravær skyldes holdningene på arbeidsplassen.

Mari-Mette Graff

Mari-Mette Graff, leder for LFO har selv møtt fordommer i arbeidslivet som følger av vekta hennes.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Jeg kjenner overvektige folk som vet de er kvalifiserte til en jobb, men når de kommer på intervju forstår de at de ikke kommer til å få jobben, allerede før de åpner munnen, forteller Mari-Mette Graff, leder for Landsforeningen for overvekt (LFO).

Hun veide selv 150 kilo på det meste og hadde prøvd både lavkarbo, lavkalori og slankemedisiner. For egen maskin klarte hun å gå ned 55 kilo i løpet av to år. Vekten kom tilbake igjen i løpet av noen måneder.

– På jobb ble jeg referert til som «hun store», forteller hun.

Mari-Mette Graff

Mari-Mette Graff, leder for LFO har selv møtt fordommer i arbeidslivet som følger av vekta hennes.

Foto: Privat

– Ikke bare enkelt

I 2012 gikk hun gjennom en gastric bypass-operasjon, også kalt fedmeoperasjon. Etter det har hun gått ned 65 kilo, og klart å holde vekten.

– Men det er ikke bare enkelt. Jeg sliter med å ta opp en del vitaminer, og er mye slapp, selv om jeg fysisk og psykisk har det bedre nå enn før, forteller Graff.

En artikkel fra Statistisk sentralbyrå viser at nordmenn i alderen 50–59 år med fedme har tre ganger så mange sykedager enn normalvektige folk i samme alder.

Opplevelse av god helse

Mari-Mette Graff i LFO tror det økte sykefraværet blant overvektige nordmenn skyldes flere ting.

– Det ene er at overvekt fører til fysiske utfordringern, deriblant økt belastning på muskler og skjelett. Men psykiske belastninger bidrar like mye til det høye fraværet, forteller hun.

Graff har blant annet møtt mennesker som ikke får representere bedriften de jobber i på reise, fordi vedkommende er for overvektig.

– Har du en jobb det snakkes nedsettende om overvektige personer, og du ikke blir sett for det mennesket du er, er det vanskeligere å komme på jobb, sier hun.

Hun jobber selv kun 50 prosent, men føler likevel at hun bidrar.

– Å utgjøre en forskjell for noen, og å kunne bruke kunnskapen sin, gir en opplevelse av bedre helse, selv om kroppen skranter.

Fornøyd

Mari-Mette Graff, leder for LFO, trives med seg selv etter operasjonen i 2012.

Foto: Petter Strøm

Spart én milliard kroner

Posten har jobbet aktivt med helsen hos de ansatte for å få ned det høye sykefraværet siden 2006. Over 4 000 ansatte har fått spesiell oppfølging, og resultatene er tydelige.

– Fra 2013 til 2015 så vi en nedgang i sykefraværet på 32 prosent for de enhetene som har hatt spesielt fokus på dette. Det er god økonomi for oss. Vi har spart omtrent én milliard kroner på det, blant annet med at vi har færre uførepensjonister og færre vikarer, sier pressesjef i Posten, Jon Eckhoff.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark