Hopp til innhold

Treigt russisk byråkrati gjør at denne krabaten kommer til Norge

Før dyrene kan avlives på russisk side må myndigheter i Moskva gi sin velsignelse.

Mårhund

Det er nå to uker siden en mårhundfamilie ble oppdaget på russisk side av det felles naturreservatet i Pasvik i Finnmark.

Foto: Rafal Kowalszyk/DN

Russisk byråkrati gjør at mårhunden får gå fritt over til Pasvik naturreservat i Finnmark. Flere eksemplarer av det uønskede skadedyret er observert nær grensen til Norge.

Men før dyrene kan avlives på russisk side må myndigheter i Moskva gi sin velsignelse.

– På russisk side ønsker vi at de skal avlive den, men så er det slik at det er et russisk verneområde hvor alt er fredet. Man må ha tillatelse fra forvaltningsmyndighetene i Moskva og de venter dem nå på, sier rovviltansvarlig hos Statens Naturoppsyn i Finnmark, Magne Aasheim.

Utenfor reservatet er det jakt på mårhunden året rundt, så hvis folk i Pasvik ser den er det bare å skyte, ifølge Statens naturoppsyn.

Mårhund skutt i Kautokeino 01

Henrik Eira i Statens naturoppsyn viser mårhunden som ble skutt i Kautokeino i 2011.

Foto: Jan Helmer Olsen

Har stukket av fra russerne

Det er nå to uker siden en mårhundfamilie ble oppdaget på russisk side av det felles naturreservatet i Pasvik.

En voksen og to valper er de som er sett i det siste. Det var russiske forskere som så dem og filmet.

Mens russerne flytter på papirer, har skadedyrene stukket av og ekstra beredskap er satt inn for å fange dem på norsk side.

– Vi har samarbeid med politiet på Nyrud og grensestasjonen. Vi får ta affære hvis vi ser dem på norsk side. I tillegg har vi satt opp viltkamera og feller som fanger levende dyr på norsk side i reservatet, sier Aasheim.

Kan bære rabies

Den altetende krabaten truer andre dyrearter, og kan bære med seg rabies. Seniorrådgiver Erik Lund hos Direktoratet for naturforvaltning, sier det ikke er heldig at russerne ikke har gitt fellingstillatelse i Pasvik, men ser ikke på det som et stort problem.

– Vi vet vi har hatt kontakt over grensen før, og at det nå tar tid er ikke dramatisk. Men det er ønskelig for norske myndigheter å få tatt ut dyrene så fort som mulig, sier han.

Miljøvernavdelinga hos Fylkesmannen er ansvarlig for samarbeidet med russisk rovviltforvaltning, men har ikke vært tilgjengelig for kommentar.



Flere nyheter fra Troms og Finnmark