Hopp til innhold

Mannen på skjæret: – Kvitt angsten etter to måneder alene på skjæret

En uke etter at Odd-Karl Stangnes måtte hentes fra skjæret utfor Skjervøy, har han aldri hatt det bedre. Angsten han har slitt med de siste årene, ble igjen i havgapet.

Odd-Karl Stangnes

Da han la fotballkarrieren på hylla, ble det et stort tomrom i livet til Odd-Karl Stangnes.

Foto: Privat

– Alle som har opplevd angst, vet hvordan det føles når den ikke er der lengre. Jeg kan ikke huske sist jeg følte meg så harmonisk, sier den tidligere elitefotballspilleren.

Mange kalte det galskap da han flytta ut på det lille, værutsatte skjæret i Nord-Troms i høst. Målet var å tilbringe 365 dager alene ute i havgapet. Han skulle finne seg selv.

Men allerede under den første vinterstormen skar det seg. Hytta han hadde bygd åtte meter opp i terrenget, ble knust til pinneved og sopt på havet.

Redningen

Her i denne lille fyrlykta måtte Odd-Karl Stangnes og hunden Jesper søke tilflukt natt til lørdag. Søndag kveld ble de henta med helikopter.

Foto: Privat foto

Like før hadde Stangnes søkt ly i et bitte lite batterirom i fyrlykta. 48 timer senere ble han og hunden heist opp i et redningshelikopter.

I mange kommentarfelt på nett ble nordlendingen, som har bodd 20 år i Oslo, idioterklært. At han i det hele tatt kunne komme på en sånn idé!

– Ja, det var galskap, men det var kontrollert galskap. Og det var synd at det ikke ble mer enn 60 dager der ute. Jeg var kommet så godt i gang, jeg savnet ingenting lengre. Jeg hadde noen fantastiske opplevelser med spekkhoggere og sel helt i vannkanten. Ørna satt på taket på hytta to ganger. Jeg skulle gjerne har vært der i ti måneder til.

Hytta

I denne hytta skulle Odd Karl Stangnes overvintre. Slik gikk det ikke. I adventshelga feide en flere meter høy bølge hytta til havs.

Foto: Odd Karl Stangnes

Skulle finne seg selv

Nå har det gått noen dager og netter siden den dramatiske helga da drømmen hans om et ensomt liv på et skjær bokstavelig talt ble knust. Om nettene kommer bildene tilbake, og alle lydene.

Stormen som ulte og fikk lykta til å vibrere. Snøføyka inn i det lille batterirommet så snart han åpna døra på gløtt for å få luft. De fire sittestillingene han varierte med. Kulden og kvalmen og følelsen av å ikke få nok oksygen.

– To ganger var jeg redd, da det vibrerte og rista som verst. Men det var ikke angst. Og det endte jo bra, sier 51-åringen.

Stangnes forteller at han hadde en kort periode med angst i barndommen. For noen år siden kom den tilbake, det som kalles generalisert angst. En type angst som bare er der, og som ikke alltid er knyttet til noe spesielt. Den sitter der som en klump i magen, en bekymring fra du slår opp øynene om morgenen.

Det var denne angsten kombinert med det hektiske storbylivet, som fikk Odd Karl til å lengte etter en restart. Han ville finne tilbake til den personen han var før.

– Jeg har levd et liv der jeg har prestert hele tida, og da jeg slutta med fotball ble det et tomrom det var vanskelig å fylle. Da kom angsten, og den holdt på å drive meg til vanvidd. Jeg ville bort fra hverdagen og til nye utfordringer, forteller Odd-Karl Stangnes.

Ideen om å bygge seg en hytte ute på Skjervøy-skjæret ble skapt.

– Fra den dagen jeg gikk i gang med dette prosjektet, har jeg ikke kjent på angst én eneste gang. Jeg opplevde mestring. I ettertid ser jeg jo også at jeg hadde lagt en god plan for sikkerhet og evakuering, sier han.

Det viktige i livet

Nå er Odd-Karl Stangnes tilbake i Oslo hos kjæresten. Etter redningsaksjonen mandag eksploderte lesertallene på bloggen hans. På ett tidspunkt lå han som tredje mest lest blogger i landet.

– Jeg har brukt dagene nå til å samle meg litt. De to døgnene i fyret var en sentrifuge av følelser. Jeg tror jeg reflekterte mer i de timene der enn jeg ville ha gjort på 365 vanlige dager til sammen. Det gikk opp for meg at det viktigste i livet er å være i lag med de man er glade i. Kjæresten sier hun merker at jeg har forandret meg, sier 51-åringen.

Fra folk på Skjervøy har han fått en forespørsel om å komme og holde foredrag om sine to måneder på skjæret. Det gjør han gjerne.

– Jeg kommer til å kalle foredraget «Veien til lykke». Du skal være snill med dine nærmeste og god med deg selv. Og gjøre ting du mestrer. Jeg håper jeg kan bruke mine erfaringer til å hjelpe andre som sliter med angst og bekymringer. For det er mulig å bli kvitt angsten.

Fra Redningsselskapet fikk han skryt for sikkerhetsarbeidet han hadde gjort før han inntok hytta på skjæret. Kritikken fra alle bedreviterne der ute, som latterliggjør hele ideen hans, tar han med stoisk ro:

– Mange av dem sitter så ubevegelige og godt planta i sofaen sin at de til slutt får hjerteinfarkt. Da må kanskje de også hentes med helikopter. Hva er sunnest?, spør han.

Siste fra Troms og Finnmark