Mann tiltalt i 20 år gammel drapsgåte

En utenlandsk mann er nå tiltalt for å ha drept Marie-Louise Bendiktsen på Sjøvegan i Troms i 1998.

Marie-Louise Bendiktsen ble funnet voldtatt og drept i sin nedbrente bolig

59 år gamle Marie-Louise Bendiktsen ble funnet i brannruinene av hjemmet sitt på Sjøvegan den 15. juli 1998. Obduksjonen viste at hun var drept med flere dødelige knivstikk.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / SCANPIX

Mannen som har sittet varetektsfengslet siden i fjor sommer er fra Sri Lanka, og kom til Norge som enslig mindreårig flyktning i 1997. Tiltalte hadde sommerjobb hos avdøde Marie-Louise Bendiktsen sommeren da drapet fant sted.

Ifølge i tiltalen skal mannen først ha voldtatt Bendiktsen, deretter skal han ha stukket henne 13 ganger med kniv slik at hun døde. Tiltalte startet så en brann i boligen, som resulterte i at huset ble sterkt brannskadet og liket av Bendiktsen ble forbrent.

– Erkjenner ikke straffskyld

Mannen er tiltalt for overtredelse av straffeloven (1902) paragraf 233 første og annet ledd. Bestemmelsen «rammer den som dreper noen for å skjule en annen forbrytelse og det foreligger særdeles skjerpende omstendigheter», står det i tiltalen.

– Vi har gjennomgått bevisvurderingen nøye, og er overbevist om at det som står i tiltalen er riktig, sier statsadvokat Torstein Lindquister til NRK.

Mannens DNA-profil matcher med DNA-spor politiet sikret seg under etterforskningen. Tiltalte erkjenner imidlertid ikke straffskyld, og stiller seg uforstående til tiltalen.

– Han har avgitt en forklaring til politiet om dette, og jeg ønsker ikke gå nærmere inn på den forklaringen, sier tiltaltes forsvarer, Alexander Greaker.

– Det er klart at han tar dette veldig tungt. Han har lenge vært usikker på om det ville komme en tiltale i det hele tatt. Vi vil gå for full frifinnelse når saken kommer for retten, sier Greaker.

– Viktig for de etterlatte og lokalsamfunnet

Ordfører i Salangen, Sigrun Prestbakmo sier det settes mange følelser i sving i lokalsamfunnet når tiltalte nå er tatt ut.

– Det er en veldig spesiell sak som har vart i så mange år. Det er viktig for lokalsamfunnet og ikke minst de etterlatte at man nå får sette punktum for denne saken.

Prestbakmo er lettet over at det nå vil komme en rettslig avgjørelse i saken.

Sigrun Prestbakmo

Ordfører i Salangen, Sigrun Prestbakmo er lettet over at det nå vil komme en rettslig avgjørelse i saken.

Foto: Linda Pedersen / NRK

– Det har vært en sorg for veldig mange i flere år. Det er alltid viktig for både oppfatningen av rettsstaten vår og for tryggheten i ethvert lokalsamfunn at man får en rettslig avklaring.

Ordføreren legger til at dersom folk i lokalsamfunnet føler behov for hjelp, vil de få det i det ordinære hjelpeapparatet.

Julia Jones, Nina Kristoffersen, Amanda Nordmo, Christian Aasen og Marius Berntsen går på vidregående skole i Sjøvegan. De er alle glade for at det er nå er tatt ut tiltale i saken som har vært en drapsgåte i over 20 år.

– Det har vært et hyppig samtaleemne i lokalsamfunnet, og det har vært mange spekulasjoner om hvem som kan ha stått bak drapet. Så det er fint at det nå kan gå mot en avslutning av saken.

Julia Jones, Nina Kristoffersen, Amanda Nordmo, Christian Aasen og Marius Berntsen

Julia Jones, Nina Kristoffersen, Amanda Nordmo, Christian Aasen og Marius Berntsen er glade for at den over 20 år lange drapsgåten nå kan bli løst.

Foto: Linda Pedersen / NRK

2000 menn ble DNA-testet

Drapet skjedde i midten av juli 1998 og har vært etterforsket siden.

I 2017 ble Kripos sin Cold Case-gruppe involvert i saken. Da ble alle bevis i saken gjennomgått på nytt. Ny teknologi førte til at DNA fra mannen plutselig matchet med DNA-spor politiet hadde sikret seg under etterforskningen. Det ble tatt DNA-prøver av over 2000 menn i forbindelse med saken.

– Det var et stort gjennombrudd da vi fikk en fullverdig DNA-profil som er identisk med tiltale, sier statsadvokat Torstein Lindquister.

38-åringen ble pågrepet på Oslo Lufthavn 20. juni i fjor sommer, da han kom tilbake til Norge for å besøke slektninger. Mannen har siden pågripelsen sittet varetektsfengslet.

Marie-Louise Bendiktsen

Obduksjonen viste at Marie-Louise Bendiktsen ble voldtatt og drept med kniv.

Foto: Politiet / Privat

Hadde sommerjobb hos Bendiktsen

Sommeren 1998 hyret Marie-Louise Bendiktsen inn noen ungdommer til å gjøre hagearbeid for seg. Tiltalte, som da bodde på asylmottaket på Sjøvegan, var en av dem.

På den tida var det ifølge lensmann Andreas Nilsen vanlig at folk i Salangen ga småoppdrag til ungdommene på mottaket.

Bendiktsen hadde fått tips fra venner i kommunen om hvem hun kunne spørre om å få gjort arbeidet.

– Siktede var én av dem hun fikk navnet til. Så vidt vi kjenner til per nå, var han hos henne ved ett tilfelle og gjorde hagearbeid. Ut over det ønsker vi ikke å gå inn i detaljer om hvor godt de to kjente hverandre, fortalte Nilsen til NRK i august i fjor.

Ble utvist i 2009

De siste årene har mannen som nå er tiltalt i drapssaken, oppholdt seg i utlandet. Som ungdom fikk han opphold på humanitært grunnlag, men etter flere domfellelser ble han utvist fra Norge i 2009. Mannen er blant annet dømt for ran mot en eldre dame og grovt bedrageri.

Drapssaken kommer opp for Nord-Troms tingrett 13. mars, og skal behandles over tre uker. Strafferammen er opptil 21 år.