Hopp til innhold

Mann dømt til omvendt voldsalarm: Må flytte fra byen etter trusler på Facebook

En mann må i praksis flytte fra Tromsø etter å ha blitt dømt til omvendt voldsalarm for trusler på Facebook. Reiser mange interessante problemstillinger, sier statsadvokat.

Omvendt voldsalarm

Retten fastslår at det ikke er noe vilkår for å ilegge kontaktforbud at den domfelte er dømt for å ha begått vold tidligere.

Foto: Politiets IT-tjeneste

Høyesterett opprettholder en dom om omvendt voldsalarm for en mann fra Tromsø etter trusler på Facebook og brudd på kontaktforbud mot sin tidligere samboer.

Statsadvokat Tor Børge Nordmo sier dommen reiser mange interessante problemstillinger.

– Noe av det viktigste er at Høyesterett fastslår at det ikke er et vilkår for å ilegge kontaktforbud at den domfelte er dømt for å ha begått vold. Domfelte i vår sak er nemlig ikke domfelt for vold. Dette er den første dommen med omvendt voldsalarm i Troms, og vi har fått erfaring som blir nyttig i senere saker, sier Nordmo.

Hva er omvendt voldsalarm?

Mannen ble idømt kontaktforbud med elektronisk kontroll, såkalt omvendt voldsalarm, i tingretten i mars.

Det er et beskyttelsestiltak som innebærer at den dømte forbys å oppholde seg i nærheten av fornærmedes hjem, arbeidssted eller andre faste oppholdssteder.

Vedkommende må bære en elektronisk fotlenke som utløser en alarm hos politiets operasjonssentral dersom vedkommende bryter forbudssonen.

Belastningen ved elektronisk kontroll flyttes fra offeret til gjerningspersonen.

Dommen innebærer i praksis at den domfelte mannen må flytte fra Tromsø, fordi han vil bevege seg innenfor forbudssonen i byen.