Mann dømt til fengsel for overgrep mot datter

En mann i 50-årene fra Finnmark er dømt til fengsel for seksuell omgang med sin egen datter og oppbevaring av bilder der barn ble utsatt for grove overgrep.

Østfinnmark tingrett

Mannen i 50-årene er i Øst-Finnmark tingrett dømt til fengsel i to år og tre måneder for overgrep mot egen datter.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

Mannen ble i dag dømt til fengsel i to år og tre måneders fengsel for seksuell omgang med sin datter. Retten valgte derfor å følge aktors påstand om straff, etter at saken gikk i Øst-Finnmark tingrett over tre dager sist uke.

Mannen er også dømt til å betale sin egen datter en oppreisning på 200.000 kroner, for nærmere 50 overgrep som skal ha skjedd over en tre-års periode fra tidlig 2000-tallet. Datteren var 10 år da overgrepene begynte. I tiltalebeslutninger var mannen tiltalt på i alt tre punkter i straffeloven som tar for seg seksuelle overgrep.

Mannen i 50 årene, som er en tidligere kommunetopp i en Finnmarkskommune, erkjente for tingretten delvis skyld i overgrep mot sin egen datter.

Les også: La ned påstand om over to års fengsel – far tiltalt for overgrep mot datter - Troms og Finnmark
Les også: Erkjenner overgrep mot egen datter - Troms og Finnmark

Oppbevarte over 2000 bilder av overgrep mot barn

Syv måneder av fengselsdommen gjelder oppbevaring av overgrepsbilder. Mannen skal ha hatt 2042 bilder som inneholder seksuelle overgrepsbilder av barn.

Ifølge tiltalen er bildene av en svært grov karakter.

Retten ga mannen tilståelsesrabatt, da mannen ikke har lagt skjul på sine handlinger og de brudd på straffeloven han sto tiltalt for.

Mannens datautstyr, samt mobiltelefon er derfor inndratt av staten.

Har forgrepet seg på flere barn

I følge domsbeslutningen skal mannen også ha innrømmet seksuelle overgrep mot tre andre barn på begynnelsen av 1990-tallet. Disse overgrepene skal også ha funnet sted i mannens hjemkommune i Finnmark.

I ettertid skal et av barna han forgrep seg på den gangen ha kastet opp som en mulig reaksjon på gjensynet av mannen. Forholdene er derimot strafferettslig foreldret, og var ikke en del av tiltalebeslutningen, men mannen erkjente forholdene og forklarte seg om dette under saken mot han i Øst-Finnmark tingrett.