Hopp til innhold

Mann dømt i Høyesterett for å bruke politilue på Facebook

En 44 år gammel mann fra Nord-Norge er dømt i Høyesterett for å ha brukt et bilde av seg selv med politilue som profilbilde på Facebook. Høyesterett mener bildet var egnet til å svekke tilliten til politiet.

Dette bildet kostet mannen 7000 kroner

DØMT: Mannen i 40-årene la ut dette bildet, usensurert, som profilbilde Facebook i 2016. Bildet ble liggende ute i to måneder, før mannen la ut sladdet versjon.

Foto: Privat

Høyesterett fastslår at mannen brøt med forbudet mot «uhjemlet bruk» av uniform i Straffelovens paragraf 165, og at han utga seg for å ha offentlig myndighet, noe han ikke hadde.

Andreas Søreng Høiby

Advokat Andreas Søreng Høiby mener saken kunne ha vært løst på et fornuftig nivå, utenfor rettsapparatet.

Foto: Alexander Staalesen Hauge

Den 44 år gamle elektrikeren må derfor betale en bot på 7.200 kroner etter at han i drøyt to måneder hadde et bilde av seg selv, hvor han bærer en reell politicaps på profilbildet sitt på Facebook.

Mannens forsvarer, Andreas Søreng Høiby, sier til NRK at mannen la ut bildet som en spøk.

– Han mener han ikke har gjort noe som er ulovlig. Han gjorde det som en morsom greie, og var ikke klar over at det var ulovlig. Han er ikke enig i at han har gjort noe straffbart, sier Høiby.

– Ikke uvanlig å bytte profilbilde

Mannen som på det tidspunktet var bosatt i Hammerfest var innsatsleder under en beredskapsøvelse, der også politifolk deltok, ved arbeidsplassen sin i 2016.

En av politifolkene hadde lagt fra seg sin uniformscaps på kontrollrommet. Tiltalte, som jobber som elektriker, tok på seg capsen, ble fotografert av en kollega og brukte senere dette bildet som sitt profilbilde på Facebook.

– Det lå ikke noe spesielt bak det. Det var en caps som lå på bordet, så han tok et bilde av seg selv med den. Det er ikke uvanlig at man bytter profilbilde på Facebook når man har tatt et nytt bilde, sier forsvarer Høiby.

På bildet bar han også en refleksvest som er identisk med innsatsleder-vesten politiet bruker.

Høyesterett: Svekker tilliten

I dommen heter det at mannen nektet å vedta forelegget han opprinnelig fikk og hevdet han ikke var klar over at bruken av bildet var ulovlig. Dette bestrides av mannen selv, som har sagt til iFinnmark at saken er som å «skyte spurv med to kanoner».

Nå har Høyesterett opprettholdt dommene fra tingretten og lagmannsretten og viser til at luen er en svært iøynefallende del av politiuniformen, at bildet hadde stort spredningspotensial i og med at mannen hadde 700 venner på Facebook og at bruken av bildet «var egnet til å svekke tilliten til politiet».

I dommen heter det også at bruken av politiluen var uhjemlet og egnet til å villede publikum ved å skape inntrykk av at vedkommende hadde politimyndighet.

– Kunne vært løst tidligere

Morten Daae

Påtaleleder Morten Daae i Finnmark politidistrikt har tidligere sagt til NRK at han ikke synes spøken var morsom.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Forsvarer Søreng Høiby sier han «for så vidt» har forståelse for at Høyesterett har behandlet saken, fordi bestemmelsen som omhandles i tiltalen, paragraf 165, er «ny» i Straffeloven av 2005.

– Det finnes ikke noe rettspraksis på området, så at Høyesterett tar saken er for så vidt helt greit, sier Høiby, som samtidig mener det er grunn til å stille spørsmål ved hvorfor saken i det hele tatt endte i rettsapparatet.

Han mener saken kunne vært løst hvis politiet første gang de ringte mannen hadde sagt «fjern bildet, så er vi ferdig med saken».

– Jeg tror ikke dette er et stort problem generelt. Det kunne ha vært løst på et fornuftig tidspunkt, ved at de ga et pålegg første gang de snakket med ham, men det gjorde de ikke, sier Høiby, som påpeker at pålegget først ble gitt en måned etter at bildet var lagt ut.

Påtaleleder Morten Daae i Finnmark politidistrikt har tidligere sagt til NRK at politiet tar saken på alvor, fordi publikum skal være sikre på at personer som bærer politiuniform «faktisk er politi».