Hopp til innhold

Har ikke råd til bolig i en av Norges dyreste byer: – Det handler om flaks og uflaks

Det er ikke like lett for alle å komme seg inn på boligmarkedet, spesielt ikke i de dyreste byene. Nå vil Tromsø kommune hjelpe de som ikke har en «foreldrebank» til å komme seg inn i markedet.

Kjerstin Andrea Mæland på boligmesse for unge i Tromsø

Kjerstin Andrea Mæland synes det er merkelig at studenter studerer 100 prosent og må ha jobb ved siden av – til sammenligning med vanlige arbeidstakere.

Foto: Torbjørn Krane / NRK

– Det forventes ikke av voksne at man skal jobbe i ferier eller etter jobb. Men for studenter er det helt vanlig, sier student Kjerstin Andrea Mæland.

Man skulle kanskje ikke tro det når man ser på kartet hvor langt nord Tromsø ligger, men byen har hatt nest størst boligprisvekst i Norge de siste ti årene, bare slått av Oslo.

Nå ønsker kommunen å hjelpe blant annet de unge inn i boligmarkedet her, ved å innføre en boligreform.

Kjerstin Andrea Mæland og Amalie Olsen Andreassen på boligmesse for unge i Tromsø

Kjerstin Andrea Mæland og Amalie Olsen Andreassen studerer og bor i Tromsø. Ingen av de kan se for seg å kunne kjøpe bolig som situasjonen er nå.

Foto: Torbjørn Krane / NRK

– Flaks og uflaks

Studentene klarer ikke å se for seg muligheten for å kjøpe egen bolig som situasjonen deres er nå.

– Foreldrene til min samboer har vært så snille å kjøpt bolig vi kan bo i her, men jeg kan ikke gjøre det selv. Og som livet er nå, klarer jeg ikke se for meg når jeg noensinne skal ha mulighet til det selv heller. Det blir i så fall mange, mange år til, sier Amalie Olsen Andreassen.

– Jeg tenker som Amalie. Det er veldig vanskelig uten hjelp fra foreldre eller andre. Og det er litt urettferdig, for man kommer fra ulike familier og har ulike forutsetninger, sier Mæland og legger til;

– Det handler om flaks og uflaks.

De prøver begge å spare til bolig mens de studerer, men når man studerer 100 prosent og kun lever av studielånet, blir det vanskelig.

– Jeg tror de aller fleste unge prøver å spare i BSU, men jeg vet at jeg selv sliter med å fylle opp de 25 000 usle kronene i året. Du klarer ikke spare på det stipendet eller lånet du får, da må du jobbe ved siden av, sier Andreassen.

– Det synes jeg er veldig rart. Det er forventes ikke av voksne at man skal jobbe i ferier eller etter jobb. Men for studenter er det helt vanlig. Det er rart at det forventes av studenter, men ikke andre i samfunnet, sier Mæland.

Gunnar Wilhelmsen, ordfører i Tromsø
Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

Boligreform

Mens folketallet på landsbasis stiger, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) at Troms og Finnmark tappes for folk.

Det er en av grunnene til at Tromsø kommune nå vil ta grep.

– Hva kan kommunen sammen med utbyggere og Husbanken gjøre for å få både studenter, små barnefamilier og andre grupper inn i boligmarkedet, trekker ordfører Gunnar Wilhelmsen opp som spørsmål.

Kommunen arrangerte onsdag en boligmesse for å starte den nye boligreformen i Tromsø.

Alt er enda ikke helt på plass, men ordføreren sier de blant annet ser på «leie til eie» eller at kommunen stiller garanti for egenkapital.

– Det er jo ikke alle som har en foreldrebank, sier Wilhelmsen.

Han håper de vil ha det på plass i slutten av neste år, eventuelt i 2023.

Trude Nilsen i Næringsforeningen

Trude Nilsen i Næringsforeningen i Tromsøregionen frykter at velferdsnivået faller dersom de unge ikke kommer seg inn i boligmarkedet.

Foto: Therese Bergersen / NRK

Økte sosiale forskjeller

– Det er vanskelig generelt å komme seg inn på boligmarkedet, fordi det er så mange krav som skal innfris. For unge mennesker som ikke har oppspart egenkapital, er det ekstra vanskelig. Og når prisene i Tromsø er så høy, er det ekstra vanskelig i Tromsø.

Det sier Trude Nilsen i Næringsforeningen i Tromsøregionen. Hun sier det er svært viktig at de unge kommer seg inn på boligmarkedet.

– Hvis de unge ikke kommer seg inn på boligmarkedet, står man i en skvis der man er avhengig av foreldre. Da er man i en situasjon hvor det kan bli økte økonomiske, men også sosiale forskjeller. Og de vil bare øke. Fordi noen vil få hjelp hjemmefra, og andre ikke, sier Nilsen og legger til;

– Det er flaks hvis du har foreldre som har kapasitet til å hjelpe deg på boligmarkedet, og veldig uflaks om du ikke har det.

Klarer man ikke å beholde de unge, kan det ødelegge for velferdsnivået man har i samfunnet, mener Nilsen.

– Jo større andel eldre, jo flere unge må i arbeid for å opprettholde velferdsnivået vi har i Norge i dag. Så hvis vi ikke får unge mennesker til å bli i Nord-Norge, vil andelen eldre øke og det vil bli umulig å opprettholde velferdsnivået vi har i dag.