Hopp til innhold

Mange syriske flyktninger har bodd i Russland i en årrekke

Politiets utlendingsenhet bekrefter at en større andel av flyktningene som kommer over grensa på Storskog, har hatt opphold i Russland over en lengre periode – enkelte så lenge som fem til sju år.

RUSSIA/ Moscow city skyline is seen against an autumnal sunset

Mange syriske flyktninger som søker asyl i Norge har bodd flere år i Moskva, på student- eller arbeidsvisum, opplyser Politiets utlendingsenhet.

Foto: STR / Reuters

Politiets utlendingsenhet er i ferd med å sette opp flere nye telt utenfor grensepasseringsstasjonen på Storskog i Finnmark.

Strømmen av flyktninger over grensa fra Russland til Norge øker. Hittil i år er det kommet mer enn 500 personer, og de fleste kommer fra Syria.

Men ikke alle har flyktet direkte fra det krigsherjede landet. Politiet opplyser at flere syrere har lengre opphold i Russland bak seg.

Syriske flyktninger

Tor Espen Haga i Politiets utlendingsenhet.

Foto: Tarjei Abelsen/NRK

– Vi synes å se en tendens på at de som kommer over Storskog har hatt opphold i andre land enn Syria over en viss periode, sier Tor Espen Haga i Politiets utlendingsenhet.

Har bodd lenge i Moskva

På Fjellhallen transittmottak i Kirkenes treffer NRK mange som har bodd lenge i Russland med blant annet jobb- og studentvisum.

Flere skal ha opphold seg i Russland i opptil sju år.

Men få jobber, og vanskeligere forhold er blant årsakene til at mange nå reiser fra Russland og kommer til Norge. Av frykt for hva som kan skje med familie som er igjen i Russland og Syria, vil ingen stå frem med fullt navn og bilde.

– Russland gir oss ingenting. Hvis vi blir tatt i å jobbe, kaster de oss i fengsel. Du kan oppholde deg i Russland, men du kan ikke jobbe eller gjøre noen ting, sier 23-åringen Khalil til NRK.

Han har den siste tiden bodd i Moskva.

Vanskelige forhold i Russland

Pulje med flyktninger på Storskog grensestasjon, Sør-Varanger

Hittil i år har det kommet mer enn 500 flyktninger over grensa fra Russland til Finnmark. Her fra tirsdag denne uken.

Foto: Kristian Sønvisen Bye / NRK

NRK har snakket med mange syrere som den siste tiden har ankommet Kirkenes. Alle forteller om vanskelige forhold i Russland, og at utlendinger behandles som andrerangs borgere.

Mange har bodd i Moskva uten gyldige dokumenter, og har klart å unngå fengsel eller deportasjon ved å bestikke politiet.

Risikerer å bli sendt tilbake

Det er UDI som behandler asylsøknadene. Personer fra Syria med lovlig opphold i Russland kan vente seg å bli sendt tilbake.

For politiet er det irrelevant om personene som kommer over grensa fra Russland faktisk har et beskyttelsesbehov – eller bare søker en bedre framtid.

– Alle asylsøkere blir vurdert individuelt, og søknadene blir vurdert av UDI. Politiet er bare inne i en registreringsfase, sier Haga.

Politiets utlendingsenhet bekrefter at en større andel av flyktningene som kommer over grensa på Storskog, har hatt opphold i Russland over en lengre periode – enkelte så lenge som fem til sju år.