Hopp til innhold

Mange stengte veier i nord – flere bygder isolert

Uvær, store snømengder og skredfare fører til mange veistengninger i Troms og Finnmark. Statens vegvesen advarer mot svært vanskelige kjøreforhold.

Biler står fast på veiene langs i hele Troms og Finnmark i dag.

Det er mange biler som står fast i hele Troms og Finnmark. Bildet er tatt i Stallogargo i Hammerfest kommune tidligere i dag.

Foto: Katherina Nilsson

Det er et polart lavtrykk som medfører at de fleste veiene i Finnmark er stengt. For Troms fører de store snømengdene til at veier er stengt på grunn av skred eller skredfare.

Der veiene er åpne, melder Statens vegvesen at folk må regne med vanskelige kjøreforhold. Det meldes også om betydelig snøskredfare i hele Troms og i Vest-Finnmark.

– Sjekk vær- og trafikkmeldinger

Torsdag ettermiddag er til sammen 22 veger og fergesamband stengt i Nordland, Troms og Finnmark. I tillegg er det kolonnekjøring på ti vegstrekninger, melder driftsleder Siril Veiåker Nilsen på Statens vegvesens vegtrafikksentral for Nord-Norge.

– Dette skyldes uvær, snøskred og skredfare, opplyser Nilsen i en pressemelding.

I tillegg til er det vanskelige kjøreforhold flere andre steder i de to fylkene. Værforholdene skyldes det polare lavtrykket som slo inn over Troms og Finnmark onsdag.

– Ingen rår over været. Vegene er stengt av hensyn til sikkerheten til trafikantene, sier Veiåker Nilsen.

Bom Leirbotnvann

De veifarende kan bli møtt av en stengt vei det kommende døgnet i nord. Derfor må folk sjekke veimeldingen før de setter seg i bilen.

Foto: André Bendixen / NRK

Dette er rådene fra Statens vegvesen

Driftsleder Siril Veiåker Nilsen og hennes kolleger kommer med følgende råd til trafikantene i de berørte områdene:

– Sjekk vær- og trafikkmeldinger. Det vil gi et best mulig situasjonsbilde før en setter seg i bilen. Publikum kan også sjekke våre løpende oppdateringer på Twitter, eller ringe oss på publikumstelefon 175. Underveis bør en lytte til radio, oppfordrer Veiåker

– Trafikanter som er på vegen i de aktuelle områdene må kjøre etter forholdene. Ta med mat og varme klær, og sørg for at du har nok drivstoff. Eventuelt bør en vurdere om man faktisk må ut å kjøre, sier Veiåker Nilsen.

Stort snøskred isolerte bygd

Blant annet var bygda Husøya på Senja i Troms isolert på grunn av et større snøskred som sperret bygdas eneste innfartsvei. Det var i 1-tiden natt til torsdag at politiet meldte ifra om skredet som var rundt 80 meter langt og to meter høyt. Det var en brøytebilsjåfør som først oppdaget skredet.

– Det gikk kaldt nedover ryggen min da jeg så skredet. Jeg ble litt skremt og redd for om noen kunne ha blitt tatt av skredet, sier brøytebilsjåfør Kenneth Richardsen.

Det viste seg at ingen ble tatt av skredet, og det er blitt gjort oppryddingsarbeid på stedet. Veien ble åpnet for trafikk igjen 11:30 torsdag formiddag.

Sperret vei Husøya

Det var en brøytebilsjåfør som oppdaget skredet natt til torsdag.

Foto: Kenneth Richardsen

Nesten alle veiene i Finnmark har vært stengt

I Finnmark er hele 24 vei- og fergestrekninger stengt, mens seks er kolonnekjørt. Både E6 over Sennalandet og Hatter, Rv. 94 til Hammerfest er stengt.

Det betyr at det ikke er mulig å få fraktet pasienter til sykehuset i Hammerfest. Kommunikasjonssjef ved Finnmarkssykehuset, Eirik Palm, opplyser at det er utfordringer på veiene over det meste av fylket.

– Samtidig er dette en del av hverdagen for ambulansepersonellet vårt. De er trent på dette, og vi forsøker å løse pasienttransport på beste måte, melder Palm til NRK.

– Er det forsvarlig og mulig gjennomførbart, pleier brøytemannskapene å kjøre foran ambulansene. Ved siden av ambulansebiler, har vi fly og helikoptre tilgjengelig, legger han til.

Dersom det ikke er mulig å bruke noen av disse transportalternativene, vil pasientene bli på helsesenter og legevakt til transport er mulig.

– Det kan også være et alternativ å frakte pasientene til andre sykehus dersom situasjonen tilråder det.

Hurtigruten «Kong Harald» legger til kai i svært kraftig vind i Berlevåg onsdag kveld.

Ta kontakt med pasientreiser

Pasienter som har utfordringer med å komme seg til avtalt time på grunn av værmessige utfordringer oppfordres til å kontakte Pasientreiser Finnmark, slik at de kan bistå.

– Det har vært flere henvendelser allerede, så vi oppfordrer til å bruke ring tilbake-funksjonen, sier Palm.

I Øst-Finnmark er Fv. 98 over Børselvfjellet stengt. Mens Nordkinnhalvøya har flere stengte og kolonnekjørte veistrekninger.

Fra null sikt til speilglatte veier

Brøytemannskapene i Finnmark jobber på spreng for å holde veiene åpne. Geir Aslaksen har kontroll på veistrekningene som Mesta har ansvar for i deler av Øst-Finnmark.

Han opplyser at det på formiddagen ser ut til at ting er på bedringens vei på Nordkinnhalvøya, men at værmeldingen framover ikke er lovende for de veifarende.

– Det blir verre i løpet av kvelden. I morgen ettermiddag blir det mildt i hele Finnmark, sier Aslaksen, som opplyser at det kan bli veldig glatt på veiene.

Geir Aslaksen sier at det har vært er vært en utfordrende måned, men de har vært borte i liknende tilstander tidligere.

– Men de ansatte gjør en kjempejobb, og vi har alt av utstyr og tilrådelig mannskap ute.

Uværet herjer i Troms og Finnmark og det er svært vanskelige kjøreforhold. Her fra Harstad torsdag morgen.

I Troms har et titall veistrekninger vært stengt, og utover ettermiddagen er det fortsatt en del stengte og kolonnekjørte veier.

Uværet rammer også flytrafikken i fylket. Ved Tromsø Lufthavn er flere fly til Finnmark innstilt, og det meldes også om en del forsinkelser. I Finnmark har flere fly ikke kunnet lande på grunn av den sterke vinden.

Widerøe sin rute til Hammerfest torsdag morgen brukte nesten en halvtime å lande morrest.

Flyene har hatt problemer med å lande. I Hammerfest kretset Widerøe-flyet mange ganger før det landet. Det brukte nesten en halvtime på å finne en lomme å lande på.

Foto: flightradar24.com

Nyheter fra Troms og Finnmark