Mange personer fortsatt isolert - fire veier åpnet igjen

Skredfaren er fortsatt svært høy mange steder på Senja. Det er usikkert når trafikken vil gå som normalt igjen.

Skredfare på Senja

I Mefjordvær på Senja ligger snøen tungt på veiene.

Foto: Jan Harald Jansen

Fylkesvei 86 Svanelvdalen og Torskenskaret ble åpnet før klokken 18.00 etter at opprydningsarbeidet på stedet var ferdig. Fylkesvei 86 Hamn - Gryllefjord er også åpnet etter at den var stengt også på grunn av ras. Dermed er i alt fire av de stengte veiene åpnet for normal trafikk. Det gjelder i tillegg til fylkesvei 86:

Fylkesvei 232 Sifjord - Svanelva og fylkesvei og 234 Flakstadvåg - Sifjordbotn i Torsken.

I tillegg pågår gjenåpning av fylkesvei 862 fortløpende i løpet av kvelden. Fylkesvei 277 til Husøy blir ikke åpnet i dag på grunn av stor rasfare.

1000 mennesker isolert

De andre veiene er foreløpig fortsatt stengt. Det er varierende hvor mye snø det er på de forskjellige stedene. På noen veier har det gått skred, mens andre er rasutsatte.

Polare lavtrykk skaper alt annet enn romjulsfred i nord. Kommunene Berg, Torsken, Lenvik og Tranøy er rammet av lavtrykkene, og flere bygder er isolerte.

Omtrent 1000 mennesker kommer seg hverken til eller fra Berg kommune.

  • Følg med på de polare lavtrykkene i Troms og Nordland direkte HER

Se leserbilder fra Senja her:

Redningsskøyte sørger for medisiner til værfaste

En skøyte fra Redningsselskapet frakter helsepersonell, medisiner og kraftarbeidere via sjøveien til flere av bygdene på Senja.

Redningsskøyta Kaptein Skaugen har sørget for at folk har fått tilbake strømmen, fått livsviktige medisiner og legehjelp på de isolerte stedene langs kysten av Senja.

– Siden lørdag har vi reist fem ganger til og fra flere av bygdene her ute. Nå er strømmen tilbake de fleste steder, sier skipper Gunnar Stormo på redningsskøyta Kaptein Skaugen.

Her er det redningsskøyta "Kaptein Skaugen" som følger flåten ut på Lofothavet.

Redningsskøyta 'Kaptein Skaugen' på oppdrag i Lofoten ved en tidligere anledning.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

Båt-avtale bekreftet

Guttorm Nergård, ordfører i Berg

Guttorm Nergård, ordfører i Berg kommune.

Foto: Linda Pedersen

Totalt er sju Senja-veier blitt stengt på få dager. De ble først stengt andre juledag, og stadige vurderinger har ikke ført til at Statens vegvesen tar sjansen på å åpne veiene igjen før nå.

Ordfører i Berg kommune, Guttorm Nergård har gjort en avtale med et båtfirma, som kan frakte folk hvis det blir nødvendig å evakuere.

– Vær og forhold må selvfølgelig tillatte det, men avtalen er bekreftet, sier Nergård.

Stengt vei

Omtrent 1000 mennesker kommer seg hverken til eller fra Berg kommune på Senja.

Foto: Morten Kræmer / NRK

Båten blir satt inn i den normale rutetrafikken som alternativ skyss hvis det skulle bli nødvendig.

– Satelitttelefonene er plassert ut på Berg sykehjem på Skaland og på Strandheimen eldresenter i Senjahopen som en beredskapsløsning dersom strømbrudd skulle slå ut det offentlige fast- og mobiltelefonnettet, sier ordføreren.

Skredfare på nest høyeste nivå

Andreas Haslestad

Vaktleder ved snøskredvarslinga, Andreas Haslestad.

Foto: Arve Uglum/Torje Bjellaas / NRK

På Senja er skredfaren stor, og ligger på nivå fire av fem. Men det meldes ikke om snøskred i løpet av natten. Men skredvarslinga har få observasjoner fra området.

– Problemet har vært at få har vært i høyden å hatt sikt. Vi har mangel på observasjoner i høyden og mangel på hvor mange skred som har gått i løpet av natten, sier Andreas Haslestad, vaktleder ved snøskredvarslinga til NRK.

Det jobbes nå med å ringe og skaffe ny informasjon.

Snøskred i Balsfjord

Ellers i Troms, er det bare Bardu som også har nivå fire på skredfareskalaen. Faregraden ligger på 3 i resten av fylket.

Klokken 13.30 gikk det et snøskred i Lavangsdalen i Balsfjord kommune. Bernt Olsen kjørte forbi akkurat i det snøskredet gikk.

– Snøskredet kom ikke ut i veien, så det gikk helt fint, sier han til NRK.

Snøskred i Lavangsdalen

Snøskred i Lavangsdalen søndag ettermiddag.

Foto: Bernt Olsen / NRK
  • Følg med på skredfaren på der du er HER

Mildvær på vei

Det ventes bedre vær de neste dagene, og folk oppfordres til å gi snøen tid til å stabilisere seg og være på vakt for nedsnødde rimlag der dette finnes.

– Vi får et væromslag med mildere luft. Det kan nå høyt, og vil svekke snødekket. Det ser ut som bygene har roet seg, så muligens har skredfaren roet seg også, men den varierer veldig i løpet av døgnet, sier Haslestad.

  • Se hvordan været blir der du er HER