Hopp til innhold

Veterinær: Ditt ansvar å forebygge hundens fyrverkeriangst

Fyrverkerisalget er i gang. Noen tjuvstarter feiringa. Det er det på langt nær alle som er glad for. Som våre firbente venner.

Hunden Sorry (5) er en anelse skeptisk til det som venter.

Nyttårsfeiringen, og dagene før, kan være en stor belastning for hunder. Har du problemer med en nyttårsengstelig hund, så finnes det gode råd, hos dyrlegen og dyreutstyrsforretningene.

Foto: Kenneth Strømsvåg

– Allerede fra hunden er valp bør den tas med mye ut og bli vant til ulike lyder, sier medierådgiver Kjetil Johansen i Norsk Kennel klubb.

Å starte tidlig med sosialisering er det beste rådet mot fyrverkeriangst, ifølge han.

Organisasjonen for hundeeiere anslår at vi har cirka 500.000 hunder i Norge. Hvor mange av disse som plages av fyrverkeri finnes det ikke tall på.

– Det vi kan si er at det er mange som plages, sier Johansen.

Gørill Føleide og hunden Emil

Enn så lenge viser ikke Emil tegn til å være veldig engstelig for det som nå venter. Matmor Gørill Føleide er derimot redd for at engstelsen hos "storebror" Junior skal smitte over på den yngste firbeningen i huset.

Foto: Kenneth Strømsvåg

Angstfull Yippo

Én av dem var hundeeier Gørill Føleides nå avdøde hund Yippo. Han slet årlig med angst da fyrverkerisesongen gikk i gang.

– Han hadde det grusomt fra julegardinene kom opp. Desember var preget av at han gikk rundt full av angst, og skvatt til av det minste. Det kunne være smell fra vedovnen og folk som banket matter. Som hundeeier var det vondt å se.

Smittefrykt

I dag har familien Føleide to hunder. Toåringen Emil, en engelsk setter, og tiåringen Junior, som er en border collie.

– Junior er ikke veldig glad i det som nå venter. Vi merker det ved at han stresser og smyger seg rundt. Han er ikke så ille som Yippo, men viser det ved å bli veldig "lav". Han er redd inni seg. Det er ikke gøy. Det vi er redd for er at Juniors oppførsel skal smitte over på Emil, sier Gørill Føleide.

– Vi vil på ingen måte feiringen til livs. Vår bønn er at folk venter med fyrverkeriet til selve nyttårskvelden. Det som skaper trøbbel er de som skal teste ut varene sine i romjula og de som fyrer av overskuddet de første dagene i januar.

Gørill Føleide

Hundeeiernes ansvar

Alta dyreklinikk opplever hvert år en pågang mot årets slutt. Fortvilte hundeeiere vil ha hjelp med hunden.

– Den siste utveien er medisinering. Før det blir aktuelt er det mye hundeeierne kan gjøre. Jobben starter ideelt sett fra valpealder av, med tilvenning til lyder, og det å gjøre hunden trygg på at det som kommer er helt ufarlig, sier veterinær Lena Kåsen.

Veterinær Lena Kåsen sammen med katten Zola

Dyrlege Lena Kåsen ved Alta dyreklinikk hjelper ofte eierne med nyttårsplagede kjæledyr. Katter klarer seg stort sett bedre enn hunder, men mye kan gjøres for å gi hundene en nyttårsaften til å leve med.

Foto: Kenneth Strømsvåg

Dyrlegen er klar på at hundeeiere har et ansvar.

Har du en hund som er engstelig for nyttårssmellene, så er det ditt ansvar å legge det best mulig til rette. Det kan være å reise bort fra det verste bråket, til å skjerme hunden når det står på som verst, eksempelvis ved å være i kjelleren, eller dra for gardinene og sette på musikk som demper støyen fra utsiden.

Veterinær Lena Kåsen

Dopstopp

I dyrebutikken selges halsbånd som skal virke beroligende på hunder. Det er også mulig å få tak i spray, som inneholder feromoner, som er stoffet valpemor skiller ut, for å fortelle hundene at alt skal gå bra.

Dyrebutikksjef Tor-Christian Hestvik Wisløff

I dyreutstyrsforretningen kan Tor-Christian Hestvik Wisløff by på ulike remedier som kan hjelpe nyttårsstressede hunder.

Foto: Kenneth Strømsvåg

– Feromoner finnes også i "stikkontakt-form", som blander seg med innelufta ved aktivering, sier dyrebutikksjef Tor-Christian Hestvik Wisløff.

Dyrlegene har gått bort fra å dope hundene. Nå brukes en gel, som smøres inn i munnen på hunden.

– Dette sløver ikke hundene, men øker terskelen for å bli skremt, forteller veterinær Kåsen.

Hunden Sorry med fyrverkeri

Vent med å fyre av nyttårsmoroa til det faktisk er lov. Det er bønnen fra hundeeiere. Det er lov å smelle av fyrverkeri mellom klokka 18.00 nyttårskvelden, og klokka 02.00 første nyttårsdag.

Foto: Kenneth Strømsvåg

Reglene for bruk av fyrverkeri er klare. I privat regi er det bare tillatt å antenne fyrverkeri i tidsrommet fra klokka 18.00 nyttårsaften, til klokka 02.00 1. nyttårsdag. Fristes du til å svi av noe av fyrverkeriet ditt utenom denne tiden, risikerer du ikke bare å skape ubotelig skade på hunder, men du kan også bøtelegges.