Hopp til innhold

Mandag starter Joint Viking

Mandag starter militærøvelsen Joint Viking i Troms.

20.000 norske og allierte soldater i Nato deltar, og dette er den største militærøvelsen i Norge.

I tillegg til de norske soldatene, kommer det allierte soldater fra Canada, Finland, Frankrike, Nederland, Storbritannia, Sverige, og USA for å øve seg på å forsvare landet vinterstid.

Krigen i Ukraina og en spent europeisk sikkerhetssituasjon bidrar til at øvelsen er viktigere enn noen gang, ifølge Forsvaret.

– Krigen i Ukraina har vist oss at god beredskap ikke er noe man kan ta for gitt. Beredskap er ferskvare, og må vedlikeholdes, sier generalløytnant Yngve Odlo, sjef for Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) og øvelse Joint Viking i ei pressemelding.

Målet med øvelse er å sammen øke evnen til å operere i krevende arktiske klima.

– Den kunnskapen kan bare tilegnes ved å være her i ordentlige vinterforhold. Det skaper sikkerhet for Norge og trygghet for befolkninga, sier Odlo.

Det meste av landaktiviteten skjer i Indre Troms. Særlig langs aksen Bjerkvik–Setermoen–Bardufoss–Nordkjosbotn.

Det vil være øvingsaktivitet langs E6 og enkelte fylkesveier i dette området. Det skiltes og militærpolitiet vil informere trafikanter om det.

– Det vil bli trafikk på den veiaksen, og vi håper at folk er tålmodig og forsiktig rundt militær aktivitet. Vi håper samtidig alle forstår særlig med situasjonen i Europa, at Norge trenger å trene sammen med våre allierte for på å forsvare landet, sier Jonny Karlsen, talsperson for Forsvarets operative hovedkvarter, til NRK.

I tillegg blir det stedvis mye øvingsvirksomhet på sjøen og i luften.

Feltøvelsen varer fram til og med 16. mars, men det vil være stor militær aktivitet også etter den datoen.

Under øvelsen, altså fra 6. til og med 17. mars, er det innført restriksjoner på sivil store sivil flyvning og droneflyvning i store deler av Nord-Norge.

Joint Viking er en vinterøvelse som holdes i Norge annethvert år. I 2021 ble den avlyst på grunn av korona.

 Leopard 2A4 stridsvogn under vinterøvelsen Joint Viking 2017 i Finnmark
Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret