Hopp til innhold

Magnus skulle prøve for første gang – tok blinkskudd

Magnus Andersen fra Tamokdalen i Troms er hobbyfotograf og har fanget mange motiver med kameraet sitt. Men han har aldri vært raskere enn lynet før nå.

Lyn Tamokdalen

Bildet er tatt i Tamokdal og viser at lynet slår ned i Balsfjords høyeste fjell, Rostafjellet som er 1590 meter over havet.

Foto: Magnus Andersen

– Jeg stresset en del på verandaen fordi jeg prøvde å få kameraet på et stativ, men fikk det ikke til. Derfor gikk jeg glipp av mange lynnedslag og var redd for at sjansene for å få et ordentlig bilde var over. Men heldigvis var det siste lynnedslaget også det eneste jeg fikk fanget på kameraet, forteller Andersen til NRK.

Magnus Andersen som bor i Tamokdalen i Indre Troms var ute og gikk onsdag ettermiddag, og merket at det kom til å komme tordenvær. Siden han er glad i å fotografere, tenkte han at det hadde vært fint å få et motiv av lynet.

– Men jeg har aldri tatt et lynbilde tidligere, så jeg måtte prøve meg litt fram på innstillingene før det satt, sier han.

Antall lynnedslag 06.08.14 Troms

SINTEF registrerte 3839 lynnedslag i Troms-området fra klokken 02 natt til onsdag til klokken 02 natt til torsdag. Prikkene på bildet viser nedslagsfeltet.

Foto: SINTEF

– Vanskelig å ta bilde av lyn når det er lyst ute

Torden- og lynværet utspilte seg i Indre Troms midt på lyse dagen. Andersen visste at det kom til å innebære noen ekstra utfordringer.

– Jeg vet at det er spesielt vanskelig å ta bilde av lynet når det er lyst ute. Det hadde vært lettere hvis det var mørkt på himmelen. Bildene kan ofte bli overeksponert når det er lyst ute, forteller hobbyfotografen.

Magnus Andersen

Magnus Andersen forteller at lynnedslag er en dramatisk situasjon som egner seg godt som bildemotiv.

Foto: Privat

Det er heller ikke bare enkelt å få fanget et lynnedslag med kamera.

– Du må knipse bilder hele tiden. Hvis du ser lynet og tar bilde da, så er det allerede for sent. Du må ta det i tidelssekundet før det slår ned for at det skal bli et fint bilde, sier Andersen til NRK.

– Dramatisk situasjon som egner seg godt

Magnus Andersen har lenge hatt lyst til å ha et lynbilde i samlingen sin.

– Det er en veldig dramatisk situasjon som egner seg veldig godt som bildemotiv. I tillegg er det som sagt ikke vanlig at man ser lynet så klart og godt på dagtid.

Det er ikke første gangen Andersen har hatt mulighet til å ta bilder av lynet.

– Men sist gang det var lyn var det klokken 04 om natten, så det gadd jeg rett og slett ikke, forteller han.

lynbilde

Også Daniel Sivertsen Aspenes har fanget bilder av tordenværet over Nord-Norge de siste dagene.

Foto: Daniel Sivertsen Aspenes

Populært på sosiale medier

Bildet Magnus Andersen fikk tatt til slutt er av et lyn som slår ned i Balsfjords høyeste fjell, Rostafjellet som er 1590 meter over havet.

Andersen har delt bildet på sosiale medier, og reaksjonene har ikke latt vente på seg.

– Det er svært mange som har både kommentert, delt og likt bilde. Det er tydelig at folk liker sånne bilder. Spesielt når det er fra lokalmiljøet til mange av vennene mine, forteller han.

Se bilder av lyn- og tordenvær i nord: