Magne sleit med svette netter – helt til han tok på stillongsen

Etter en hjerteoperasjon sleit Magne Hansen i Tranøy med kraftig nattesvette. Legene ante ingen råd, men helt tilfeldig ble stillongsen redningen.

Magne Hansen kurerte nattesvette med stillongs

Magne Hansen la seg med sokker og stillongs på, og nattesvetten forsvant.

Foto: Arild Moe / NRK

– Det var så ille at jeg var gjennomvåt om natta. Jeg svettet gjennom puta, dyna og hadde jeg T-skjorte på meg så kunne jeg vri den, forteller Magne Hansen.

62 år gamle Magne Hansen hadde en stor hjerteoperasjon i 2004, en bypassoperasjon. Da fikk han flyttet blodårer opp fra føttene.

Og da startet de svette problemene om natta. Magne var veldig fortvilet og det forstyrret nattesøvnen. Magne har nevnt det for leger og det er gjort ulike undersøkelser, men ingen har hatt noen tydelige svar.

– Det typiske som skjer er at de skriver ned at jeg har nattesvette og at de nevner at det kan være en indikasjon på at det er noe annet som feiler meg. Men jeg fikk ikke svar på om det var noe å gjøre med det.

Måtte eksperimentere

Men rent tilfeldig tidligere i høst endret ting seg. Magne var frossen og kald da han skulle legge seg, og tok derfor på seg stillongs og gode sokker.

– Jeg sov veldig godt den natta og da jeg våknet var jeg helt tørr. Jeg var ikke rent lite forbauset, og tenkte litt over om det kunne være fordi jeg var påkledd med stillongs og sokker.

Magne startet derfor å eksperimentere med om det kunne være en sammenheng med at svetten forsvant når stillongsen kom på.

– Neste natt tok jeg av meg stillongsen og sokkene, og våknet gjennomvåt av svette. Neste natt der igjen kledde jeg på meg og våknet helt tørr.

Etter en hjerteoperasjon slet Magne Hansen i Tranøy med kraftig nattesvette. Legene ante ingen råd, men helt tilfeldig ble stillongsen redningen.

Magne forteller om hvordan stillongsen ble redningen. Foto: Arild Moe/NRK.

Tror det kan være tilfeldigheter

Etter en del utprøving har Magne fortsatt med klær på om natta. Og han opplever et helt nytt liv.

– Det er en helt annen tilværelse, rett og slett. Nå har jeg gode netter. Før gruet jeg nesten for å gå til sengs.

NRK har kontaktet Landsforeningen for hjerte- og lungesyke. Klinikksjef i kirurgi, Hans Rydningen, sier at han aldri har hørt slike historier. Heller ikke kollegaene han har kontaktet.

Rydningen påpeker at nattesvette ofte kan være symptom på andre plager og at de som får det bør kontakte sin lege. Klinikksjefen mener det kan være snakk om tilfeldigheter i Magnes tilfelle.

I Tranøy er Magne Hansen glad for god nattesøvn uten svetteproblemer. Han er så fornøyd med sin opplevelse at han gjerne vil dele erfaringa med andre som har hatt lignende operasjoner og fått plager.

– Jeg anbefaler absolutt andre som plages med samme problem om å prøve dette.