Mæland fikk beskjed om å gå: – Jeg er veldig overrasket

Magnus Mæland er bedt om å gå av som fylkesråd av Arbeiderpartiet, samtidig som Høyre ikke støtter forslaget til budsjett neste år.

Mæland må gå som fylkesråd

Mæland må gå som fylkesråd

– Dette kommer veldig overraskende på meg. I går holdt jeg en pressekonferanse hvor jeg forsvarte de kuttene jeg trodde vi var enige om. Jeg forstod at det skulle komme små endringer, det var opplagt. Men at Høyres fylkestingsgruppe går så langt og sier at de ikke vil støtte helheten i budsjettet og økonomiplanen kom veldig overraskende på meg, sier Mæland til NRK.

Tirsdag kveld ble det klart at Arbeiderpartiet ber fylkesrådene Terje Olsen og Magnus Mæland fra Høyre om å gå av. Det betyr at fylkesrådet vil bestå av en mindretallskoalisjon bestående av Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti fram til fylkestinget samles 10. desember.

– Hva har skjedd, Magnus Mæland?

– Det vet jeg ikke.

Det har vært en harde stridigheter i både Arbeiderpartiet og Høyre etter at fylkesrådet la fram sitt budsjettforslag. Dette budsjettforslaget innebærer nedlegging av videregående skoler, og kutt i mange studietilbud.

– Det har vært en debatt hele tiden. Jeg har i prosessen som har vært disse ukene prøvd å være så åpen som bare mulig. Jeg har lagt fram mer tall om hva som ligger bak budsjettforslaget, og vært tilgjengelig for media og partifeller som mulig. Så det har nok endret seg fra en dag til en annen. Nå er det slik at det er fylkestingsgruppa og fylkestinget som er min arbeidsgiver, og når Høyres gruppe ikke har tillit til budsjettet så er dette konsekvensen.

Fylkeshuset i Tromsø

Fylkesrådene til Høyre, Magnus Mæland og Terje Olsen, har stilt seg bak forslagene. Men i fylkestingsgruppa har det vært opprør.

Foto: NRK
En veldig rar følelse

Fylkesrådene til Høyre, Magnus Mæland og Terje Olsen, har stilt seg bak forslagene. Men i fylkestingsgruppa har det vært opprør.

Tirsdag kveld ble det vedtatt på et gruppemøte at Høyres fylkestingsgruppe ikke kan støtte fylkesrådets fremlagte budsjettforslag.

Om det skal oppfattes som mistillit til han som fylkesråd vil han at fylkestingsgruppa svare på.

– Jeg er ikke bitter. Dette er dessverre politikk.

Mæland har vært fylkesråd i knappe seks uker, og er nå uten jobb.

– Det er en veldig rar følelse, men slik er det i politikken. Det kan virke urettferdig noen ganger, men dette er folkets røst.

Hva Mæland skal gjøre når han går ut av Fylkeshuset i Tromsø vet han ikke ennå.

– Det er ikke aktuelt for meg å gå tilbake til å være heldagspolitiker i Tromsø kommune. Jeg er en ung mann fortsatt, og først og fremst er dette bare en jobb. Det er mye mer i livet som er viktigere enn dette.

Nyheter fra Troms og Finnmark