Må kutte ned på ambisjonene

Det nye Kirkenes sykehus blir 400 millioner dyrere enn antatt.

Skisse nye Kirkenes sykehus

Skisse til det nye sykehuset.

Foto: Helse Finnmark

Prislappen på det nye sykehuset i Kirkenes har steget med 400 millioner kroner. Nå har styret i Helse Finnmark bedt om store kutt i planene for å holde investeringsrammen.

– Blant annet blir det ikke snakk om å flytte psykiatrisk enhet i Tana til det nye sykehuset, sier prosjektansvarlig Øyvin Grongstad i Helse Finnmark.

Må kutte i ønskelista

Det er flere årsaker til at prosjektet blir dyrere enn det som var utgangspunktet i 2010. Prisstigning, ny teknisk standard, samlokaliering av psykiatrisk enhet, helikopterlandingsplass og en styrking av rehabilitering, er noe av årsaken.

Grongstad, som er prosjektansvarlig, må nå kutte i ønskelista, og innrømmer at sykehuset blir mindre fremtidsrettet.

– Den tingen som denne reduksjonen påvirker mest, det er fleksibiliteten for fremtiden til sykehuset. Det er en av de tingene som jeg dessverre er nødt til å legge litt unna, sier han.

Planene står trygt

Men til tross for en formiddabel prislapp på nesten to milliarder kroner, så mener Grongstad at investeringsplanene for Kirkenes sykehus står trygt.

– Det er nettopp det styremøtet som har vært som gjør meg sikker på det. For dersom styret ikke hadde gitt oss ordre om å planlegge videre i den retning vi har foreslått, så var det andre alternativet å si stopp. Det har da styret valgt å ikke gjøre, slik at det er ingenting som tilsier at dette skal være problematisk for prosjektet, sier han.