Må kjempe mot partifeller for å overleve

BERLEVÅG: De er drøyt tusen innbyggere, men ingen av listetoppene i Berlevåg ser noe positivt med en kommunesammenslåing.

Frank Tore Nygård

MOT SENTRALMAKT: – Med de reiseavstandene vi har, kan vi oppleve det motsatte av innsparinger, hvis folk må sette av en reisedag bare for en byggesak, mener Høyres Frnk Tore Nygård.

Foto: Knut-Sverre Horn

Frank Tore Nygård må kjempe mot sine egne partifeller i Høyre dersom han skulle bli valgt til ordfører i Berlevåg. Kommunen på nordsida av Varangerhalvøya ligger milevidt unna ethvert forslått minstekrav til hva som kan kalles en kommune i framtida.

Men 1011 mennesker får være nok – når kommunen er så isolert, mener Nygård.

I NRKs og iFinnmarks valgdebatt fra Berlevåg torsdag møtte han Rolf Laupstad fra Arbeiderpartiet. De var samstemte mot kommunesammenslåing, men Nygård fikk naturlig nok en vanskeligere jobb med å forsvare sitt parti.

Valgdebatt fra Berlevåg 27.08.2015

Se valgdebatten fra Berlevåg i reprise.

For langt til neste fiskevær

Nygård kjenner ingen høyrefolk på Stortinget som deler hans skepsis til en kommunesammenslåing.

– De må få en ordentlig forklaring på hvordan Finnmark ser ut, og hva slags konsekvenser det får for lokaldemokratiet hvis vi blir slått sammen, på tross av de avstandene vi har, sier Nygård til NRK etter debatten.

– Med de reiseavstandene vi har, kan vi oppleve det motsatte av innsparinger, hvis folk må sette av en reisedag bare for en byggesak.

– Er det ubehagelig å representere et parti der de sentrale politikerne jobber for noe du er imot?

– Slik vil det være i alle saker, sier Nygård.

Rolf Laupstad

Rolf Laupstad tar mål av seg til å overta ordførermakta i Berlevåg fra Høyre.

Foto: Knut-Sverre Horn

Ingen plan B

En av tilhørerne under debatten ville vite om kommunen skulle ha en plan i bakhånd for sammenslåing av Berlevåg og nabokommuner hvis sentrale myndigheter «kommer og tar oss».

– Vi har ingen plan B, sa Rolf Laupstad.

– En plan B burde kanskje være på plass, mener Nygård, uten å være konkret på hva han vil kunne gå med på.