Hopp til innhold

Må ha høy pris for å tjene penger

Den forsinka Goliat-plattformen vil kreve skyhøy oljepris for å tjene penger.

Goliat-plattformen ved verft i Korea

Goliat-plattformen bygges i Sør-Korea, og vil ikke være klar til produksjon før i midten av neste år.

Foto: Eni

Ferske tall fra analyseselskapet Rystad Energy viser at balanseprisen for Goliat nå kryper opp mot 100 dollar fatet, skriver Teknisk Ukeblad.

Til tidsskriftet sier analytiker Espen Erlingsen at dette er et varslet uvær. Og uværet han snakker om er bekreftelsen fra oljeselskapet ENI Norge om at byggingen av plattformen blir forsinka.

Goliat-plattformen skulle etter planen forlate verftet i Sør-Korea i løpet av våren, og være klar til produksjon i havet utafor Hammerfest mot slutten av 2014.

Oppstarten er nå beregna til i midten av neste år.

Budsjettsprekk

I tillegg til forsinkelsene er det og klart at prosjektet blir kraftig dyrere enn planlagt. I følge Teknisk Ukeblad er budsjettsprekken på 14,5 milliarder, og totalprisen ligger nå på 45 milliarder kroner.

Analysesekspaet Rystad Energy har tidligere beregna at prisen per fat olje måtte ligge på 67 dollar for at prosjektet skulle gå i null. Nå er prisen per fat i ferd med å nærme seg 100 dollar pr fat for å gå i null.

I en melding fra ENI Norge går det imidlertid fram at økonomien fortsatt er robust.

"Økonomien i prosjektet er robust, blant annet fordi utsatt produksjon har begrenset påvirkning på lønnsomheten under dagens prisregime", heter det i meldingen.