– Tragiske konsekvenser og sosiale skiller, mener LO Troms

Boligmarkedet i de største byene i Troms og Finnmark er nå så oppheta at aleneforsørgere mister boligen sin.

Video Nav avslører trygdesvindel

Nav sliter med å få hjelpe alle som sliter med å få tak i bolig i Nord-Norge.

Foto: Nyhetsspiller

– Konsekvensene av det oppheta boligmarkedet i Tromsø er tragisk, sier distriktssekretær i LO i Troms, Synnøve Søndergaard.

Kun i Tromsø venter nesten 50 familier venter på kommunal bolig.

– Nesten umulig

– For ungdommer med studielån er det nesten umulig å komme seg inn på boligmarkedet, hvis de ikke har ekstremt ressurssterke foreldre. Det betyr at vi får et sosialt skille i samfunnet som jeg liker svært dårlig, sier distriktssekretæren.

Boligpolitikk må bli viktig tema på LO kongressen til våren, mener hun.

Mister boligen

Både NAV i Alta og i Tromsø merker nå en pågang fra ressurssterke folk som trenger hjelp til å betale husleia, få gode råd eller lete etter egna bolig.

Og i dag står nesten 50 familier i boligkø i Tromsø, sier enhetsleder for boligkontoret i Tromsø kommune, Roar Stangnes:

– Det som er særdeles trist er at det er mange familier med aleneforsørgere med barn som mister leiligheten sin fordi den enten skal selges eller renoveres, og så har de ikke noe sted å gjøre av seg, sier han.

– Har dere noen mulighet til å hjelpe dem?

– Nei, det har vi ikke dessverre.

– Må bedre lånebetingelser

Myndighetene må bedre lånebetingelsene i Husbanken, gjenopprette tilliten til borettslag og bygge flere boliger, mener LO.

– Det er tragisk at folk må være avhengig av hjelp fra NAV til å betale husleia fordi markedet er så presset. Selv folk med inntekt har problemer, sier Søndergaard.

LO i Troms har allerede meldt inn bolignøden som egen sak til LO-kongressen i mai.