Hopp til innhold

Må betale avgift på klimakutt

Gass-selskap føler seg motarbeida av regjeringen – får ned klimagassutslippene, men straffes med nye klimaavgifter.

Det lokale selskapet Barents Naturgass i Hammerfest mener de kan bevise at de får ned klimagassutslippene gjennom salg av gass. Likevel mener direktør Gudrun Rollefsen at bedriften motarbeides av dagens miljøpolitikk.

– Når du tar i bruk naturgass og erstatter olje så går Co2 går ned med 25 prosent. NOX forsvinner nesten helt og svovel og støv forsvinner også. At dette er et miljøbidrag, er det ikke noe tvil om. Men likevel har vi fått en avgift på bruk av naturgass til det formålet. Det synes jeg er veldig uheldig, og vitner vel kanskje om en sprikende og uklar politikk på området.

Ønsker å bidra til videreforedling

Rollefsen erstatter olje brukt til oppvarming og transport, med gass fra Melkøya. Hun hilser utspillet fra aluminiumsselskapet Alcoa om lokal industriell utnyttelse av gassen velkommen.

– Jeg tror det et viktig at vi ikke bare er en råstoffleverandør, men også bidrar til å videreforedle ressursene i dette landet, sørge for å bidra med merverdi og etter hvert eksportere produkter med høyere verdier. Dette er virkelig interessant og jeg håper man legger seg i selen for å finne gode løsninger, sier Rollefsen.

Føler seg motarbeidet

Men på tross av at Barents Naturgass hjelper til med å kutte klimagassutslippene, møtes de av klimaavgifter som gjør at bedriften føler seg motarbeidet.

Ifølge EnergiLink er CO2-avgiften «en avgift på naturgass som brukes til oppvarmingsformål, innført av Regjeringen Stoltenberg i 2007, tilsvarende 4,7 øre/kWh. Hensikten med avgiften er å redusere utslippene av karbondioksid (CO2) og å hindre at naturgass utkonkurrerer alternativer som Regjeringen mener er mer miljøvennlige, som for eksempel bioenergi, ved, biopellets etc.»

– På andre områder har vi også fått avgifter. De er mye mindre på naturgass brukt til industri, men det er også høye avgifter på naturgass brukt til transport. Det er også veldig uheldig, fordi naturgass også her bidrar til å få ned utslippene betraktelig.

Mener Finnmark bør bli prøvefylke

Marit Helen Pedersen

Marit Helen Pedersen i NHO Finnmark.

Foto: NHO

Finnmark bør gjøres til et prøvefylke for utvikling av miljøvennlig gassindustri, foreslår regiondirektør Marit Helene Pedersen i NHO-Finnmark.

Hun ber om at regjeringa endrer holdning og satser tungt på gassindustri i nord.

– Jeg tror vi har større muligheter til å være et pilotfylke som prøver ut varianter av dette, enn hva andre har. Vi har mye gass, og vi har mineraler og andre ressurser som kan passe opp mot det. Så vi kan prøve ut en del nye teknologier, og sette inn forskningsmidler for å få gode og tidlige resultater i forhold til miljø.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark