Hopp til innhold

Lurte skolebarn

Alta-mann misbrukte personopplysninger fra skolebarn for å tjene penger på lotteri - nå truer Lotteritilsynet med politianmeldelse.

Sjakk
Foto: www.colourbox.com

En sjakk-klubb i Alta mister nå lotteri-tillatelsen sin og kan bli politianmeldt. Lotteritilsynet mener «Komsa sjakk-klubb» har operert med falske medlemslister for å få spilleautomat-inntekter.

I januar lurte en sjakklærer ved klubben til seg personopplysninger fra skolebarn i Alta for å melde dem inn i klubben.

Mannen kom inn i en skoletime for å lære elevene sjakk fortalte en av foreldrene, Ole Kristensen, til NRK i januar.

- De ble spurt om å sette navnene sine på en liste slik at han skulle kunne regne ut poengene etterpå.

Det var Steinar Hardersen fra «Komsa sjakk-klubb» som kom på besøk i skoletida, med sjakk-brett og godteri som han delte ut til barna.

Komsa skole i Alta

Komsa skole i Alta.

Foto: Piera Balto / NRK

Foreldrene visste ingen ting

Sjakk-klubben hans sto i fare for å miste lotteri-tillatelsen, fordi lotteritilsynet tvilte på om inntektene gikk til det de skulle - nemlig aktiviteter blant barn og unge.

Derfor brukte han personlig informasjon han fikk av elevene, som fullt navn, adresse og fødselsdatoer, til å melde to sjuendeklasser inn i «Komsa Sjakk-klubb». Deretter sendte han medlemslista inn til lotteritilsynet.

I januar ringte NRK foreldrene til 12 tilfeldig valgte elever i klassen. Ingen av dem var klare over medlemskapet, og ingen av dem hadde betalt medlemsavgift, slikt det sto at de hadde gjort på medlemslista.

Har tjent 2 millioner

Lotteritilsynet mener nå disse medlemslistene var falske, og trekker derfor nå lotteri-tillatelsen til Hardersen, forteller informasjonssjef i lotteritilsynet, Rune Timberlid.

- De har etter vår mening ikke klart å dokumentere at de har reelle medlemmer. Det er et alvorlig brudd på lotteriloven og derfor har vi trukket tilbake lotteritillatelsen.

Hardersen har tidligere også fått lov å drive lotteri gjennom sjakk-klubben «Samisk Sjakkforening». Tilsammen har disse to klubbene tjent minst 2 millioner kroner på lotteri-inntekter.

- Alvorlig lovbrudd

Nå vil tilsynet ha svar på hvor disse pengene er og hva de er brukt på.

Regnskapet til «Samisk Sjakkforening» viser at noe av pengene er brukt på å betale advokatregninger og barbesøk.

Dersom en eventuell klage fra Hardersen ikke fører frem, vil lotteritilsynet vurdere om de skal politianmelde saken.

- Hvis vårt vedtak blir stående etter en klagebehandling er det et av de alvorligste bruddene på lotteriloven vi har vært borti etter at vi ble etablert i 2001. Så dette er en stor og alvorlig sak hvis utfallet blir som det ser ut til å bli.

«Komsa Sjakk-klubb» har ikke svart på henvendelser fra NRK.

Les også: Snik-innmeldte tretti barn i sjakklubb