Hopp til innhold

Lurte døden for andre gang

Isak Isaksen hadde englevakt. Overlevde dramatisk småbåtforlis for andre gang i natt.

Isak Isaksen på sykehuset

Ved 2-tiden i natt kom det melding om at en småbåt med to menn hadde forlist ved Taskebyneset utenfor Skjervøy.

Se hele intervjuet med Isak Isaksen her

Den ene av mennen, Øystein Samuelsen, svømte nær 600 meter i det iskalde vannet og kom seg på land, mens Isak Isaksen kom seg opp på kjølen av den kantrede båten, og bar videre med strømmen.

- Svømmeturen var sinnsyk kald, forteller Øystein til NRK.

Han kom seg til en hytte i nærheten der han samla litt varme før han gikk videre for å finne folk og få varslet om ulykka.

- Jeg tenkte hele tiden på Isak som var igjen. Jeg var usikker på hvordan det skulle gå med han.

- Har du hatt flaks?

- Selvfølgelig. Man må bare lære av det.

Padlet med hender og føtter

Isak Isaksen lå på båten og måtte etter hvert bruke både armer og føtter for å prøve å styre den kantrede båten, og ble etter flere timer plukket opp av redningshelikopter på den lille øya Hakkstein.

- Jeg trodde kompisen min var druknet. Jeg så at retninga førte meg mot ei lita øy, og fant ut at jeg måtte holde meg i ro til jeg kunne komme meg på land, forteller Isaksen.

Etter to timer kunne han krabbe på land.

- Da jeg kom på skjæret måtte jeg begynne å gå rundt for prøve å få varmen.

Etter lang tid hørte han helikopteret og skjønte at det lette etter han.

 

Isak Isaksen på sykehus etter småbåtulykke

Begge ble fraktet til UNN for helsesjekk etter den rystende båtturen.

Foto: Erica Restoften / NRK

 På sykehus

Mennene forteller at de tok båten ut på natta fordi det ikke gikk ferge, og at det var det eneste alternativet for å komme seg ut til øya de skulle til. De var iført varmekjeldress og redningsvester, noe som trolig berga dem.

De to har vært til observasjon på sykehuset i Tromsø i dag, men har kommet fra ulykka uten store skader. De håper å bli skrevet ut senere idag.

 Tragisk dødsulykke

Isak Isaksen fra intervju i 1998

Isak Isaksen fra intervju i 1998.

Foto: NRK

Det er ikke første gang Isak Isaksen opplever stor dramatikk i småbåt. I juli 1998 var han eneste overlevende i et småbåtforlis i omtrent samme område. 5 venner omkom, blant dem Isaks egen onkelunge i 20-årene. Også da kjempet Isak for livet. Til NRK Troms fortalte han at båten ble fylt med vann, og at de fem han var i båten i lag med forsvant en etter en.

 Berget av sterk fysikk

I1998 fikk Isaksen bruk for sin sterke fysikk. Han har vært norgesmester i boksing, dørvakt og soldat i fremmedlegionen. Han lå den gang i vannet i over seks timer og klamret seg til den forliste båten før han ble berget.

Kart over Skjervøy
Foto: NRK