Hopp til innhold

Dårlig akuttberedskap for nordmenn i Kilpis

Ordføreren i finske Kilpis vil leie inn vaktselskaper fordi akuttberedskapen er så dårlig.

Kilpis

Kilpisjärvi er et populært utfartssted for nordmenn.

Foto: Thomas Sørensen / NRK

Sikkerheta for innbyggerne og nordmenn i Kilpis er for dårlig. Det mener ordføreren i Enontekiö kommune, Mikko Kärnä. Politiet bruker flere timer på komme til Kilpis fra Muonio eller Hetta.

Foreslår borgerverngruppe

Mikko Kärnä, ordfører i Enontekiö i Finland.

Mikko Kärnä, ordfører i Enontekiö i Finland.

Foto: Anne Mari Rahkonen Berg / NRK

Ordføreren har sendt et brev til Finlands innenriksdepartement hvor han krever at staten må ta ansvar overfor borgernes sikkerhet også i utkantstrøk. Hvis ikke, vil han sørge for å opprette egen bevæpnet borgerverngruppe eller hyre inn vaktselskaper for å ivareta orden og sikkerhet i området.

Leder for Nord-Finlands politi, Seppo Kinnunen, sier at lovgivningen ikke tillater slike virkemidler for å erstatte politiet. Han sier at politibehovet for Kolari-, Kittilä-, Muonio- og Enontekiö kommune er basert på 14 000 fastboende, selv om det bare i Levi vinterferiesenter periodevis kan være opptil 60-80 000 turister.


– Vi er helt nødt til å prioritere Levi og Kittilä på grunn av store folkemasser, og det har heller ikke vært så mye kriminalitet på Kilpisjärvi hittil, sier Kinnunen.

Turismen øker, men ikke politistyrkene

Elli-Marja Kultima har kjørt drosje på Kilpis i 30 år. Hun synes det til tider er problematisk at det ikke finnes politi eller fyllearrest på stedet.

– Når man ikke har noen som kan ta ansvar for overstadig berusede, ringer man taxi og håper at problemet blir løst på den måten, sier hun.

– Kilpisjärvi er hovedsakelig et fredelig sted, sier Kultima, men skulle det skje en alvorlig ulykke eller noe annet prekært, er politiet veldig langt unna.

– Siden vi allerede iblant må bestille ambulanse fra Skibotn, kanskje kan vi også bestille politi derifra, spør den finske drosjesjåføren med et snev av galgenhumor og ser mot den norske grensen.

Tett samarbeid med norsk politi

– Kilpisjärvi er problematisk for oss på grunn av beliggenheten. Det sier politisjef Seppo Kinnunen.

Redningshelikopterne på den finske siden befinner seg i Rovaniemi og Sodankylä, og i akutte tilfeller trenger man derfor assistanse fra Tromsø.

– Vi har hatt godt samarbeid med Tromsø og setter stor pris på dette, sier Kinnunen.

– Kan nedleggelsen av grensevakten på Kilpis gi ekstra belastning for politiet i Troms?

– Formelt sett er det finsk politi som har ansvaret for redningstjenesten på finske siden av grensen, og norsk politi som har ansvar på norske siden. Men så hjelper vi hverandre, og det har vi gjort i mange år. Dette kommer vi til å videreutvikle. Det sier politimester i Troms, Ole B. Sæverud.

Grensevakta skal også bort

Grensevakta på Kilpisjärvi planlegges også nedlagt. Grensevakta har vært en viktig støttespiller for politiet i redningsaksjoner og overvåking av skutertrafikken.

Uten grensevakt til stede må politiet ta ansvar for redningsarbeidet i fjellet.

– Skulle det skje en alvorlig ulykke, trengs det massiv intensivering av frivillig redningstjeneste, og bedre helikoptertilgang, sier ordfører Mikko Kärnä.

Grensevaktstasjon på Kilpis er allerede periodevis uten bemanning. Kommandant Jussi Saunio fra Grensevakt i Rovaniemi forteller at mannskap flyttes til grensestasjoner mot den russiske grensen og til Helsinki, på grunn av stor trafikkøkning der.

- Akkurat nå har vi 6 faste stillinger på Kilpis, men omtrent alle er beordret til Helsinki Havn for å kontrollere utenlandske skip, sier Saunio.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.