LoVeSe-nei: – Jeg har aldri skjønt denne redselen for kunnskap

Jubelen sto i taket for miljøforkjemperne, men Ap-ordføreren i oljebyen Harstad hoppet ikke da Arbeiderpartiet i nord gikk inn for ikke å konsekvensutrede i Lofoten, Vesterålen og Senja.

Fjellet Staven på Røst.

Naturvernforbundene Aps nei gir et tydelig signal og viser vei nasjonalt. Ordfører Marianne Bremnes håper landsmøtet sier ja til konsekvensutredning.

Foto: Halvard Jakobsen / NRK

Fylkeslagene i Arbeiderpartiet i Troms og Finnmark vedtok søndag å si nei til konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja. I Troms stemte 37 nei, og 24 for. I Finnmark var fordelingen 24–17.

Som NRK tidligere har skrevet, har LoVeSe-saken splittet arbeiderpartiet i Troms, og særlig i oljebyen Harstad. Ordfører Marianne Bremnes (Ap) gikk raskt ut i sosiale medier og påpekte at «heldigvis står Aps vedtak fra landsmøtet 2013 fremdeles ved lag».

Marianne Bremnes

Arbeiderpartipolitiker og ordfører i Harstad, Marianne Bremnes.

Foto: Øivind Arvola / Harstad Kommune

- Jeg skal stå på som før med dette viktige temaet, forhåpentligvis i lag med alle andre meningsfeller fra eget og andres partier, skriver hun på Facebook.

Til NRK gjentar hun det, og sier det er et vedtak fylkeslaget skal ha med seg til landsmøtet neste år.

– Dette betyr at jeg kommer til å fortsette og jobbe som vanlig med dette viktige temaet, og satse på at landsmøtet i april gjør et vedtak som jeg kan stå ved, sier Bremnes.

– Redsel for kunnskap

Hun har vært ordfører i Harstad siden 2011. Byen ble i 2012 utpekt som Nord-Norges oljehovedstad av daværende konserndirektør i Statoil, Helge Lund.

Selv om det på 12 år er skrevet over 90 rapporter om Lofoten, Vesterålen og Senja, mener Bremnes ny teknologi kan gi oss ferske fakta og data.

– Jeg har aldri skjønt denne redselen for kunnskap. Det sies av mange at vi har nok kunnskap, men ny teknologi kommer stadig til og kan gi oss nye svar, sier hun.

Bremnes mener konsekvensutredningen vil være en reguleringsplan som kan si noe om hvor man kan utvinne olje, og om det er forsvarlig å gjøre det.

– Vi vil og skal aldri gjøre noe som ikke er bærekraftig og forsvarlig, sier hun.

– Svikter Nord-Norge

Per Willy Amundsen

Statssekretær i kommunal- og regionaldepartementet, og Frppolitiker fra Harstad, Per-Willy Amundsen.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Både LO i Troms, Harstad ap og Lenvik ap har stemt for en konsekvensutredning. I tillegg har Høyre og Frp sagt ja til å konsekvensutrede oljeaktivitet i disse fiskerike områdene.

– Ap svikter Nord-Norge i denne saken, og sier nei til kunnskap, sier Harstad Frps stortingsrepresentant og statssekretær, Per-Willy Amundsen.

Men verst av alt er det et nei til nye arbeidsplasser, verdiskaping og utvikling av Nord-Norge, mener han.

– Det ser ut som de gamle kraftsosialistene i Ap, som ønsket å bygge landet og skape arbeidsplasser, nå er kastet på båten. I stedet har Troms Ap blitt overtatt av unge miljøaktivister som effektivt fjerner Ap fra deres stolte industriarv, sier Amundsen, og legger til:

– Det er et trist skue.

54,7 prosent av befolkningen er negative til oljeboring i LoVeSe. Det skaper store debatter: