Hopp til innhold

Åpner nye områder for oljeleting i nord

Regjeringa varsler en ny konsesjonsrunde for olje- og gassindustrien, den 23 i rekken, allerede til høsten i år.

Stoltenberg

Jens Stoltenberg har tro på konkurranse mellom norske og internasjonale selskap på norsk sokkel.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Den nye konsesjonsrunden vil komme i området Barentshavet Sør- Øst.

– Vi tar sikte på å begynne å utlyse denne konsesjonsrunden til høsten, fordi vi da har fått nye leteområder i Barentshavet Sør-Øst. Vi vil fortsatt ha høy leteaktivitet og høy funnaktivitet i nord, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Han forteller at dette er første gang siden 1994 at det blir åpnet nye leteområder på norsk sokkel.

Regjeringa varsler en ny konsesjonsrunde for olje- og gassindustrien, den 23 i rekken, allerede til høsten i år. Det vil omfatte de sørøstlige delene av Barentshavet. Hensikten er å sørge for høy aktivitet i oljenæringa nordpå, sier statsminister Jens Stoltenberg

Video: Ny konsesjonsrunde til høst for oljenæringa

I fjor ble den 22. konsesjonsrunden for å lete etter olje på norsk sokkel lyst ut. Den gangen var interessen størst i nord. 72 av 86 blokker som ble lyst ut lå i Barentshavet.

Om kort tid blir det kjent hvilke selskaper som får letetillatelser i denne konsesjonsrunden. Når han snakket til Statoils ansatte i Harstad mandag, sa Stoltenberg at oppgaver på de nye leteblokkene også skal tildeles utenlandske selskap.

Han ønsker at Statoil skal måtte måle seg i konkurranse med utenlandske selskaper.

– For selv om Statoil er et utrolig selskap, og selv om dere er enestående gode, så er det klart at selv enestående gode menneske har godt av å bli utfordret. Og vi trenger mangfold. Derfor vil vi også ha mangfold på norsk sokkel og i lisensgruppen, sier Stoltenberg.

Budskapet fra statsministeren ble godt mottatt i Harstad.

– Det var en veldig elegant måte å si at Statoil får lete, men det får også andre selskaper, sier sjef for Statoils drift nord, Hans Jakob Hegge.