– Det er mange som er bekymret. I løpet av et øyeblikk var Tromsø by tom for jodtabletter.
Det sier Svein Erik Pettersen. Hans bydel ligger noen få kilometer unna atomubåt-havna der det er ventet anløp i løpet av kort tid.
Den amerikanske marinen har meldt at de vil anløpe Tønsnes havn i Tromsø mellom fire og seks ganger i løpet av året. Her skal de bytte mannskap og fylle på med forsyninger til de store ubåtene som opererer i nordområdene.
Det første besøket i mai ble møtt av store protester. Det kom også reaksjoner på at det ble delt ut jodtabletter etter at ubåten hadde lagt til.
Statsforvalteren i Troms og Finnmark sier at myndighetene nå er bedre forberedt.
Det beroliger ikke lederen av bydelsrådet i Kroken, Svein Erik Pettersen.
Pettersen sier de ikke har fått noe mer informasjon, selv om de har spurt.
– Vi får ikke svar på hva som vil skje ved eventuelle ulykker. Det svares at det er en beredskapsplan, men det er veldig lite informasjon å få om denne.
– Vellykket ubåtbesøk
– Vi får ikke svar på det vi spør om. Vi har prøvd å påvirke gjennom å være i kontakt med dem som kunne hjelpe oss med informasjon, men nå har vi vel egentlig gitt opp, sier Pettersen.
Svein Erik Pettersen, lederen av bydelsrådet i Kroken i Tromsø kommune.
Foto: Privat / Lundblad media.Reaksjonene har vært mange allerede fra det ble kjent at amerikanerne ønsket at reaktordrevne fartøy skulle komme til Tromsø.
Atomubåten legger til ved ei sivil kai, ikke langt unna Tromsø sentrum. Hele området er imidlertid definert som militært område så lenge atomubåten blir liggende.
Statsforvalteren i Troms og Finnmark har et betydelig ansvar for sikkerhet og beredskap når neste ubåt anløper havna i Tønsvika utenfor Tromsø.
Assisterende statsforvalter Bård Pedersen mener myndighetene nå er bedre forberedt. Han beskriver imidlertid forrige anløp som vellykket.
– Informasjon til befolkningen er helt sentral. Den må være god og solid. Forrige gang ble det gjort verdifulle erfaringer med samhandling. Det er lagt rutiner for hvem som skal varsles, og hvor lang tid i forkant.
Får beskjed tre døgn i forkant
Statsforvalteren skal få beskjed fra Forsvarets operative hovedkvarter minimum 72 timer før en atomubåt nærmer seg. Da skal de varsle de tre kommunene som ligger i seilingsruta. Det er Skjervøy, Tromsø og Karlsøy.
– Vi var i tett kontakt med dem før forrige anløp, og det vil fungere på samme måte ved det neste, sier han.
Statsforvalteren varsler også politiet, sivilforsvaret og Statens strålevern når de får melding fra FOH.
– Det er forventet et nytt anløp i løpet av kort tid. Hvordan skal lokalbefolkningen få informasjon?
– Vi kommer til å informere offentlig om tidspunkter på samme måte som sist. Kommunene som ligger i seilingsleden er særlig sentral.
Han stiller seg undrende til at Pettersen i den nærliggende bydelen til havna fortsatt savner informasjon. Han mener Tromsø kommune har lagt gode planer.
– Ut fra de erfaringene vi har, tror vi at også det neste anløpet vil bli et kontrollert, godt planlagt og gjennomført besøk.
Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) sier det vil være en ny gjennomgang mellom sivile og militære enheter før hvert anløp.
Når neste ubåt kommer, vil FOH ikke si.
Slik så det ut da den amerikanske atomubåten USS «New Mexico» ankom Tromsø i mai. Atomubåten er en angrepsubåt som er 115 meter lang og kan ha 130 personer om bord.
Annonserer ikke anløp
– Vi går ikke ut med informasjon om hvilken tid neste anløp er, skriver Elisabeth Q. Eikeland ved Forsvarets operative hovedkvarter i en e-post til NRK.
Hun sier anløpet i mai var slutten på en stor planleggingsprosess med mange involverte parter.
Før anløpet av «USS New Mexico» ble det arrangert et folkemøte slik at befolkningen skulle få informasjon.
Dette ble gjort fordi det var så mange år siden sist det var anløp av reaktordrevne fartøy i Tromsø, skriver Eikeland, men det vil ikke bli aktuelt før det neste.
– I forkant av hvert fremtidige anløp vil det være en gjennomgang mellom militære og sivile enheter, skriver hun.
Mener bedre rutiner er på plass
En måned før forrige anløp sa kommunedirektør i Tromsø Stig Tore Johnsen til NRK at kommunen ikke hadde det de trengte dersom noe skulle gå galt.
Nå sier han til NRK at langt mer er på plass, og forteller at beredskapsplanen som bydelsrådsleder Pettersen etterlyser er lagt ut på nett for alle og enhver.
I mai ble det innført en sikkerhetssone på 500 meter rundt Tønsvik havn, og Forsvaret hadde strengt vakthold både på land, til sjøs og i lufta. I tillegg ble det innført et flyforbud i området.
Foto: Eirik Hind Sveen / NRK– Vi har distribuert jodtabletter, utarbeidet beredskapsplan, og brann og redning har fått tilført de ressursene de trenger. Vi opplever at vi er klare, sier Johnsen.
Han sier kommunen tar selvkritikk for at jodtabletter ankom for sent til skolene ved forrige anløp, men at dette ikke lenger er tilfelle.
Samtidig sier han at de ikke vil gå ut med egen informasjon til innbyggerne for hvert anløp, etter det han kjenner til.
Det er ikke nytt at atomubåter kommer til Tromsø. Frem til 2009 kom de til Nato-basen Olavsvern.