Lovbrudd for å sikre oljeomlasting

Formannskapet i Sør-Varanger brøt loven for å sikre oljeomlasting i Bøkfjorden.

Formannskapet i Sør-Varanger brøt bevisst loven fordi firmaet som driver oljeomlastingen hadde ikke tid til å vente på lovlig saksbehandling.

Havnet hos fylkesmannen

Kirkenes Transit AS vil inngå en langsiktig avtale med selskapets russiske partnere om oljeomlasting i Bøkfjorden. Og de har det travelt. Om få uker skal kontrakter underskrives for omlasting i mange år framover. Det er bare et hinder i veien: En konsekvensutredning.

Loven sier nemlig at før en slik omlasting kan skje, må konsekvensene utredes på forhånd. Det har selskapet ikke gjort, og nå ligger saken som en varm potet på bordet hos Sør-Varanger kommune. Eller rettere sagt hos fylkesmannen.

Frykter forsinkelser

For politikerne i Sør-Varanger valgte med viten og vilje å bryte loven for å få laga en konsekvensutredning på rekordtid. I steden for å sende saken ut på anbud, vil kommunen la selskapet Norconsult få jobben - på strak arm.

Det strider mot loven, og dermed er vedtaket sendt til fylkesmannen for godkjenning. Skulle han vende tommelen ned for kommunens fremgangsmåte, venter nye forsinkelser, sier ordfører Tone Hatle:

– Da må jo dette ut på anbud, og det vil ta tid. Det vil forsinke saken, sier hun.