Lokalstyret: – Vi må se om noen faller utenfor

Den akutte fasen er over, og lokalstyret har ikke lenger ansvar for boligspørsmål utover egne ansatte. Dermed må de evakuerte selv løse boligsituasjonen.

Bil og knuste hus i Longyearbyen

Administrasjonssjefen lover at de som eventuelt ikke løser boligsituasjonen selv skal få en seng å sove i.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

– Hittil har vi hatt fokus på at alle skal få tak over hodet og et sted å bo. Nå er vi inn i den andre uken etter katastrofen, og må forberede oss på å normalisere oss, sier administrasjonssjef i Longyearbyen lokalstyre, Lars Ole Saugnes.

19. desember gikk skredet fra fjellet Sukkertoppen som tok to menneskeliv, begravde ytterligere 7 i snømassene og knuste ti av spisshusene i Nybyen.

Om lag 80 personer er fortsatt evakuert fra hjemmene sine siden skredulykken. Hvis evakueringen opprettholdes på ubestemt tid må de som er tildelt bolig i den akutte fasen innen 8. januar flytte ut og selv finne en løsning på boligsituasjonen.

– Nå blir det et utleier-leietakerforhold, og sikkert et forsikringsoppgjør òg. Det spesielle på Svalbard er at mange store arbeidsgivere har bolig å tilby sine ansatte, og det er et lite privatmarked her, sier Saugnes.

– Hver og en av disse gruppene må forsøke å ordne opp, og så må lokalstyre se om noen faller utenfor.

Lars Ole Saugnes, administrasjonssjef

Administrasjonssjef i Longyearbyen lokalstyre, Lars Ole Saugnes.

Foto: Helge Carlsen / NRK

– Alle får en seng å sove i

– Og hva skjer med dem som eventuelt ikke leier gjennom arbeidsgiver?

– Da får vi se hva vi er i stand til å gjøre. Det er begrenset hva vi har av møblerte boliger, vi har antagelig nok tomme boliger. Men det fins senger og hybler, så jeg er sikker på at alle får en seng å ligge i.

De fleste av beboerne i de ti husene som er direkte berørt av snøskredet har allerede fått seg et nytt sted å bo.

– Vår prioritet har vært å gi de som faktisk har fått boligen ødelagt et nytt hjem. Vi har gitt dem de møblerte boligene som fins, og så jobber vi med å finne boliger til dem som var på ferie. De vil eventuelt få mulighet til å bo i møblerte konteinere hvis det skal være nødvendig, sier administrasjonssjefen.

Ingen tro på oppbygging

Den 3. januar skal lokalstyret sammen med Sysselmannen ha et møte med NVE og NGI om skredfaren. Værprognosene tyder på at det skal bli kaldere, og mer stabilt i fjellsiden.

– Det er en liten mulighet for at deler av det evakuerte området kan tilbakeflyttas, vi håper det. Men sikkerheten går framfor alt annet, sier Saugnes.

– Er det sannsynlig at de ti spisshusene bygges opp igjen?

– Jeg har ingen tro på at vi vil bygge de opp igjen. Man skal aldri si aldri i forhold til skredsikring, men å bygge en by i et slikt område med en slik historikk er neppe fornuftig, sier han.