Hopp til innhold

Lokalledere melder seg ut av Venstre etter beslutning om regjeringsforhandlinger

Til nå har 60 personer meldt seg ut av partiet, og andre har meldt at de vurderer utmelding.

Carina Borch Abrahamsen

Nestleder i Finnmark Venstre Carina Borch Abrahamsen vil nå melde seg ut av partiet.

Foto: Mona Lindseth / Venstre

I helgen kom meldingen fra Venstre-leder Trine Skei Grande om at partiet går inn i regjeringsforhandlinger med Høyre og Fremskrittspartiet.

Det selv om en tredjedel av delegatene på landsmøtet stemte nei til regjeringsforhandlinger.

Nestleder i Finnmark Venstre, Carina Borch Abrahamsen, er neste medlem som vil melde seg ut av partiet.

– Min grense er her. Når Venstre velger å gå denne veien kan ikke jeg være med videre, sier hun.

Kommunikasjonssjef i Venstre, Steinar Haugsvær, sier i en sms til NRK at totalt 60 har meldt seg ut av partiet, mens 20 har meldt seg inn.

– Vi håper våre medlemmer venter og ser hva det er mulig å få til av Venstre-politikk. Vi lover at vi skal stå på for Venstres verdier og satse på skolen, ta vare på naturen og skape flere arbeidsplasser i hele landet, skriver Haugsvær til NRK.

Finansminister Siv Jensen (Frp) Venstre-leder Trine Skei Grande

Flere melder seg ut av Venstre etter at Trine Skei Grande har valgt å forhandle om å gå inn i regjering med Frp.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Håpet på kursendring

Abrahamsen forteller at det i utgangspunktet har vært vanskelig for henne at Venstre har vært et støtteparti for en regjering med Frp. Hun trodde på en kursendring i partiet, men den har ikke kommet.

– Det har heller gått motsatt vei. Dette er noe jeg tok opp på det siste landsmøtet i mars. Når Venstre nå åpner for å gå inn i en regjering med Frp, et parti som står veldig langt borte fra politikken til Venstre, da må jeg ta konsekvensen av det.

Tidligere varaordfører i Harstad og representant for partiet i Troms fylkesting, Jan Fjellstad sier han er inne i en sorgprosess, og er dypt skuffet som følge av at Venstreleder Trine Skei Grande vil forhandle for å gå inn i regjering.

Leder for Hammerfest Venstre, Arve Paulsen, melder seg ut av partiet i dag.

– Å sitte i en regjering med Frp strider så mye med mine grunnverdier at jeg ikke har lyst til å være med videre, sier han.

«Far vel, Venstre»

NRK får bekreftet at to medlemmer har meldt seg ut av Oslo Venstre, mens fem personer har meldt seg ut av Venstre i Akershus. I Agder har syv meldt seg ut av partiet. En av dem er tidligere Grimstad-ordfører Hans Antonsen.

Twitter la Antonsen ut følgende melding mandag kveld:

«Lojale Venstre-veljarar var vel så viktige som taktiske Erna-stemmer for å berge @Venstre. Tvilarar blei overbeviste ein for ein med forsikringar om at regjering med Frp ikkje var aktuelt. Makt utan mandat er ikkje min metode, så far vel Venstre», skriver fvn.no.

Til avisen skriver han i en sms at han ikke ønsker å utdype meldingen.

– Holder meg til Twitter. Jeg har ikke lyst til å gjøre dette til en stor sak. Bare et behov for meg selv å selv stå inne for det jeg er med på, skriver Antonsen.

– Jeg har full respekt for avgjørelsen som er tatt. Så vil jeg benytte anledningen til å takke han for langt og godt arbeid i Venstre. Jeg håpar vi treffes igjen når vi får på plass en ny plattform som kan ta Norge i den retning Venstre ønsker, sier sentralstyremedlem og tidligere førstekandidat til stortinget, Petter Toldnæs til NRK.

– Dette er krevende for mange. Jeg har selv også stått for en annen linje enn det som ble vedtatt, sier han.

– Nå prøver vi dette

Venstreleder Trine Skei Grande ber tvilerne gi henne og partiet en sjanse i forhandlingene. Hun garanterer ikke suksess, men sier at detter er noe de må prøve ut. De går likevel i forhandlinger i håp om å få større gjennomslag for politikken sin.

Hun står fortsatt fast på sine uttalelser i valgkampen om at «En stemme til Venstre ikke er en stemme til Frp»

– Jeg mener det er min plikt som politiker å gjøre alt jeg kan for å få mest mulig gjennomslag for de sakene jeg har gått til valg på, sa hun i politisk kvarter.

Carina Borch Abrahamsen har vært lenge vært aktiv i partiet og tror flere kommer til å melde seg ut.

– Det er nok mange som genuint har trodd på at Venstre ikke skulle gå for dette alternativet, sier hun.